karkowka wielkanocna - przepisów 18

  1. Klopsiki w sosie chrzanowym
    Klopsiki w sosie chrzanowym

    Kolejna pyszna propozycja z klopsikami w roli głównej. Tym razem klopsiki w pysznym sosie chrzanowym. Danie proste jednak doskonale sprawdzi się też jako świąteczny-wielkanocny obiadek. składniki: 500 g karkówki 0,5 l wody 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  2. Szynka gotowana pikantna
    Szynka gotowana pikantna

    wędliny domowe to nasz specjalność. Pokazujemy tylko sprawdzone przez nas przepisy, które polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu: Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  3. Domowe kiełbasy i wędliny z DobraKielbasa.pl – efekty
    Domowe kiełbasy i wędliny z DobraKielbasa.pl – efekty

    bardzo przyjemnej pracy: Gotowe wędliny. Najlepsza pierwsza biała kiełbasa ever. Karkówka i szynka. Wędzona karkówka. Wędzona szynka. Kiełbasa pikantna a’la chorizo. Biała świąteczna. Kiełbasa a’la chorizo. Kiełbasa wiejska z rozmarynem i czosnkiem. Biała kiełbasa. Pikantna: mocno pieprzna i czosnkowa. Inne wielkanocne dania też się udały: Faszerowane jajka. Mój numer 1 na wielkanocnym stole. „Sałatka Babci

    Przepis pochodzi z bloga OstryKęs, prowadzonego przez OstryKęs.

  4. Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2
    Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2

    karkówkę posiekaliśmy na większe kawałki. Je również moglibyśmy zmielić, ale lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Na początek całe mięso doprawiliśmy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 główki). Dodaliśmy zimną wodę i dokładnie wymieszaliśmy. Odstawiliśmy na noc w chłodne miejsce, przykrywając z wierzchu papierem śniadaniowym. Następnego dnia podzieliśmy mięso na 3 części. Każdą z części doprawiliśmy dodatkowo: Wielkanocna(...)świeże chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych. JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY? Mięso: 1 kg szynki 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawy: czosnek ziele angielskie majeranek pieprz liście laurowe sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie) sól saletra. Szynkę i karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa

    Przepis pochodzi z bloga OstryKęs, prowadzonego przez OstryKęs.

  5. Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności!
    Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności!

    różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami.   Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka

    Przepis pochodzi z bloga karmelowy, prowadzonego przez karmelowy.

  6. Pikantny schab gotowany
    Pikantny schab gotowany

    które polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. My nie kupujemy wędlin w sklepach, które nie wiadomo co kryją w środku, pełnych konserwantów i różnych tajemniczych dodatków, wolimy sami przygotować pyszne wędliny domowe., Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem? Przepisów

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  7. Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc MARZEC 2014
    Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc MARZEC 2014

    wyświetleń  najpopularniejsze posty :Karkówka w 10 minut czyli domowa wędlina Ryba z warzywami na parze  Winegret z olejem sezamowym  W marcu tez pojawiło się dużo lekkich dietetycznych przepisów. Mam nadzieję, że skorzystacie z wielu. Marzec owocował współpracą z firmą mykitchen.pl i pięknymi foremkami w kształcie uli. A także w wersji Wielkanocnej. Mam nadzieję, że będziemy

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

  8. PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI
    PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI

    pasztet.  Ale Święta Wielkanocne to taki szczególny czas pieczenia pasztetów, więc i ja w tym roku uległam pokusie...  I nie żałuję, bo pasztet wyszedł pyszny!  Szczególnie smakował mi taki na zimno, z chrzanem... pychotka :))  Na pewno wrócę nie raz do tego przepisu ... Składniki na  2 formy keksowe: 600g łopatki 600g karkówki 1kg słoniny bez skóry

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  9. Konkurs z marką Knorr. Przepis na sos.
    Konkurs z marką Knorr. Przepis na sos.

    tylko doskonałym smakiem, ale również głęboką bursztynową barwą.   Esencja do sosu cebulowego swój niepowtarzalny smak zawdzięcza m.in. ekstraktowi z czerwonego wina. Tak przygotowany sos będzie doskonale pasował do karkówki lub wołowiny. Esencja do sosu pieczeniowego jasnego posłuży do przygotowania smacznego, gęstego sosu, który najlepiej dopełni dania smażone i pieczone z kurczaka lub cielęciny. Miło zaskoczy dodatkiem pachnącego rozmarynu. Esencja(...)podwójne opakowanie Esencji do sosów i  Esencji do duszonych dań wraz z książeczką z przepisami). ZADANIE: Prześlij przepis na swój popisowy sos, który wzbogaca smak Twoich Wielkanocnych potraw. Może to być sos na ciepło jak i na zimno. Do mięs, warzyw, ryb.  Wszystko zależy od Ciebie. Czekam na Twój przepis. Zdjęcie mile widziane :) Konkurs trwa

    Przepis pochodzi z bloga ClauditteMissCooking, prowadzonego przez Klaudia Leszczyńska-Wachnik.

  10. Karkówka pieczona na wielkanocny stół
    Karkówka pieczona na wielkanocny stół

    Umówmy się w jednej kwestii - sklepowe wędliny na wielkanocnym stole są passe. Wraca moda na domowe, pachnące przyprawami i wolne od chemii karkóweczki, balerony i szyneczki wytwarzane z pieczołowitością przez nasze mamy i babcie.  Bo czy jest coś lepszego od świeżego chleba z masełkiem, grubym plastrem domowej wędliny i odrobiną chrzanu? Mmmm marzenie...   Jeśli chcecie, żeby(...)marzenie stało się realną przyjemnością, to zapraszam do przetestowania mojego przepisu. Karkówka wyszła mi soczysta, pełna smaku i z piękną skorupką z miodu. A ten zapach? Uzależniający ;) Jeśli chcecie przygotować tę wędlinę na święta, pomyślcie o tym wcześniej - mięso musi się marynować przez 2-3 dni. Potrzebne nam: - 1,2 kg karkówki *Marynata: - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki płynnego miodu

    Przepis pochodzi z bloga W poszukiwaniu inspiracji, prowadzonego przez W poszukiwaniu inspiracji.

  11. DOMOWA, WIEJSKA BIAŁA KIEŁBASA
    DOMOWA, WIEJSKA BIAŁA KIEŁBASA

    więcej niż dwie godzinki, razem z mieleniem mięsa, a my przygotowujemy zawsze conajmniej z 1,5 porcji. Jej smak wynagrodzi nam ten czas z nawiązką. Idealna na Wielkanocne śniadanko ale także jako dodatek do żurku. Po sparzeniu i wystudzeniu możemy ją sobie poporcjować i zamrozić. Można również mrozić nie sparzoną ale wówczas na krótszy okres czasu.  Ilości mięs mogą(...)ważne by była wśród nich łopatka (by dobrze związała kiełbasę), mogą być kawałki na gulasz, itp. łącznie 4kg na jedną porcję. Składniki: - 2kg mięsa z łopatki - 1kg boczku - 1kg karkówki - 3 łyżeczki (z górką) dobrego czarnego pieprzu - 3 łyżki soli (najlepiej morskiej) - 4-6 ząbków czosnku - 4-5 łyżek majeranku (kopiaste) - ok. 3/4 szklanki zimnej wody (max.do 400ml, zależne

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  12. Pasztet z zająca
    Pasztet z zająca

    Nie ma w naszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy  I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie 

    Przepis pochodzi z bloga Moje Kuchenne Rewelacje, prowadzonego przez Moje Kuchenne Rewelacje.

  13. Pasztet mięsny
    Pasztet mięsny

    Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet(...)niepowtarzalny smak. Tym razem jednak będzie bez dziczyzny. Oczywiście rodzaje mięs można dobierać według gustu i na przykład łopatkę zastąpić karkówką, a piersi drobiowe udźcami. Do pasztetu dodaję warzywa, choć wiem, że szkoły są różne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny.  Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać wywaru powstałego w trakcie gotowania mięsa. Będzie on doskonałym

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  14. PRZEPISY NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE
    PRZEPISY NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE

    Kochani na blogu znajdziecie wiele pomysłów na świąteczne dania, pyszne ciasta, pyszne sałatki, pomysły na smaczne mięsa i ryby. Zamieszczam kilka linków może skorzystacie ;-) SAŁATKI: Sałatka

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  15. WYKWINTNY PASZTET Z INDYKA LUB KRÓLIKA
    WYKWINTNY PASZTET Z INDYKA LUB KRÓLIKA

    Tradycyjnie dwa razy do roku: na Święta Wielkanocne oraz na Boże Narodzenie pojawia się u mnie pasztet domowej roboty. Dotychczas bywał tylko z królika. W tym roku do jego przygotowania użyliśmy mięsa z indyka. Większość pasztetów jest przygotowywana z mięsa gotowanego, jest wówczas taki miałki-smarowny. My preferujemy pasztet przygotowany z surowego, mielonego mięsa. Polecam Wam bardzo mocno bo jest(...)żurawiną z chrzanem. Pychotka! Składniki:-750g mięsa z indyka lub królika ( filet)-400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku-250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej)-800g karkówki wieprzowej-2 duże cebule-75g masła-100g pieczarek-100g kurek ( daję mrożone)-100g natki pietruszki-majeranek-gałka muszkatołowa-sól i pieprz-8 jajek-4 bułki namoczone w 200ml mleka

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

Wybierz stronę :