jajka na święta - 8296 przepisów (strona:3/554)

Jajka warzywne galaretki 182

Jakbyście w święta mieli mało jajek to proponuje fajną "jajeczną" przekąskę, mianowicie galaretki warzywne albo mięsne w kształcie jajek. Wykorzystujemy do tego wydmuszki. Takie galaretki mimo, że się wydają wcale nie są trudne, ani pracochłonne, jedynie wystarczy odrobina cierpliwości i precyzji. Smak, dodatki to już wasza inwencja twórcza. Mogą być wytrawne warzywne lub mięsne a mogą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zakochana w rzodkiewce, zadurzona w czarnuszce 105

Święta, czy jakakolwiek inna okazja do celebrowania czasu w gronie bliskich i przyjaciół, to często także okazja do pysznie zastawionego stołu i niestety...przejedzenia. Wiele tradycyjnych polskich dań jest tego gwarantem. Dlatego dobrze czasem sięgnąć po coś lżejszego. Moja sałatka jest zapewne gdzieś pośrodku. Pyszna odskocznia od tłustych mięs i bigosów, lecz jednocześnie zgrabne nawiązanie do Wielkanocnego menu(...)Ostrość, ale i świeżość rzodkiewki, słodycz jajek i groszku przełamana słonym, octowym smakiem kaparów i przyjemną ostrością czarnuszki. Smacznego! Składniki to: 15 rzodkiewek pół puszki zielonego groszku 6 jajek ok. 15 kaparów z zalewy pęczek szczypiorku sól płaska łyżeczka czarnuszki Rzodkiewkę kroimy w plastry, a następnie na połówki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dodajemy zielony

Pichceniomania
Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą 130

Święta Wielkanocne już tuż tuż, a co za tym idzie wielu z nas zastanawia się nad Świątecznym menu. Czego nie może zabraknąć w tym czasie na Waszym stole ? Dzisiaj przepis, który cieszy się wielkim powodzeniem w okresie świątecznym, jednak muszę przyznać, że w moim rodzinnym domu krem ten nie był podawany. Jednak od zawsze gości u nas barszcz(...)Zupa chrzanowa to jasne warzywa zamienione w aksamitny i ostry krem. Do jego przygotowania świetnie nada się chrzan luksusowy SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem.  Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała pietruszka 3 ziemniaki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy majonez 105

Wielkanocne są coraz bliżej. W zeszłym roku zaprezentowałam kilka przepisów, które można przejrzeć tutaj.  W tym roku, postaram się dodać kilka nowych przepisów zaczynając od domowego majonezu. Święta Wielkiej Nocy nie mogą się obejść bez jaj na twardo z majonezem, a według mnie najlepszy majonez to ten zrobiony własnoręcznie. Ja użyłam swojskich jaj, które mają bardzo(...)łyżeczki musztardy (ja użyłam Dijon) szczypta soli pieprz 250 ml oleju rzepakowego 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka przegotowanej wody Wykonanie: Przed oddzieleniem żółtek od białek sparzyć jajka. Żółtka, musztardę, sól i szczyptę pieprzu ubić mikserem na wolnych obrotach, tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Ja do ubijania użyłam blendera z trzepaczką. Nie przerywając ubijania do żółtek

Mama Gotuje
Sałatka z jajkiem i szynką szwardzwaldzką 188

wyobrażam sobie świąt bez jajek, a przyjęć bez sałatek. Taka jajeczna sałatka jest dobra na Wielkanoc, ale także jako pyszny do datek do spotkania ze znajomymi. Spróbujcie :) Skł adniki: opakowanie szynki szwar dzwal dzkiej pęczek szczypiorku 4-5 ogórków kiszonych 3 jajka ugotowane na twar do 10 plastrów ulubionego żółtego sera pieprz  Opcjonalnie sól   Przygotowanie: Jajka gotujemy

ChilliJemy
Tort Wielkanocny 196

roku to już ostatni wpis przed Świętami Wielkiej Nocy. Tym samym życzę Wam radosnych Świąt, pełnych ciepła rodzinnego i smacznego jajka :)  A w ten radosny dzień postawcie na stole Tort Wielkanocny, bo kto by go nie chciał.  Składniki: ciasto 7 jaj 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych (ok 50 g) 1,5 szklanki cukru(...)wykładamy na placek, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim plackiem.  polewa w kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę z czekoladą, jak polewa będzie dość płynna polewamy nią ciasto, a następnie dekorujemy jajkami. Wesołych Świąt

Niezły Młynek
Jajka marynowane. Idealne na święta, babci Basi 173

NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Zbliża się Wielkanoc, więc podaję przepis na jajka marynowane – idealne na święta ! Składniki : 15 jajek , (ale ja ugotowałam 8 jajek, bo mam taki specjalny talerz do jajek na mniejszą ilość ) duża czerwona cebula, dwie łyżki octu

Pysznosci Babci Basi
Jajka faszerowane szynką i chrzanem 167

Pyszne jajka faszerowane na Wielkanoc - mają wszystko to , co najbardziej nam smakuje w te święta - jest jajko, chrzan, majonez i szynka :)  Do tego szczypiorek i przyprawy i idealne jajka wielkanocne gotowe! SKŁADNIKI 6 jajek ugotowanych na twardo 3 plasterki szynki konserwowej 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki majonezu sól pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka obieramy

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka faszerowane tuńczykiem z dodatkiem ogórka konserwowego 160

Zbliżają się Święta Wielkanocne a na stołach wówczas królują jajka. Ja chyba lubię je pod każdą postacią, na miękko, na twardo, faszerowane, czy też z samym majonezem lub z dodatkiem kawioru. Dzisiaj proponuję jajka z tuńczykiem nie tylko na święta ale również na zwykły dzień. Składniki: Dowolna ilość jajek ugotowanych na twardo Tuńczyk z puszki

Smaki Ewy
Pieczeń rzymska z jajkami 174

Pamiętam ze szkolnej stołówki świetną pieczeń, zawsze była bez jajek. Podczas Świąt Wielkanocnych babcia zaserwowała nam taką z jajkiem i też mi smakowała ;) Nadarzyła się okazja i wypróbowałam dziś. UWAGA!! Nie polecam osobom z kuchnią otwartą i tym którzy w okolicy kuchni mają wegetarian!  Boże jak to pięknie pachnie podczas pieczenia.. FENOMEN! Włożyłam do piekarnika, zamknęłam kuchnię

W kuchni bez szafek
Pieczen rzymska jajkiem w ciescie francuskim 93

Święta wielkanocne to jajka, a jak jajka to i pieczeń. Proponuję pieczeń rzymską nadziewaną jajkami. Dodatkowo opasaną ciastem francuskim. Co myślicie o podaniu rodzinie takiego obiadu? Piękny, kolorowy, łatwy i elegancki. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jajka faszerowane tuńczykiem 143

przygotować. Oczywiście u mnie pojawia się jeden problem - tak wiele pomysłów, a tak mało czasu na ich przygotowanie :)   A z czym kojarzą się święta? Niezaprzeczalnie z jajkami ! Oprócz pięknie ustrojonych pisanek na naszych stołach na pewno znajdą się różne warianty tego produktu. Jednym z nich mogą być jajka faszerowane. Dzisiaj - chciałabym wam zaproponować bardzo proste

Taste Therapy
jajka faszerowane tuńczykiem 112

Jeżeli nie macie pomysłu w jakiej postaci przygotować jajka na święta to zapraszamy do skorzystania z przepisu na faszerowane jajka tuńczykiem. Składniki: - 5 jajek - 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju - 1 pęczek szczypiorku - 2 łyżki majonezu - pieprz Jajka gotujemy na twardo a następnie obieramy i kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miseczki i rozgniatamy widelcem

Kuchenne Wariacje
Jajka faszerowane pastą z makreli z dodatkiem oleju rzepakowego 116

białek. Jeśli macie w domu szprycę, napełnijcie ją pastą i ładnie udekorujcie jajka. Będą się o wiele lepiej prezentowały na stole, niż takie napełnione zwykłą łyżką. Do przygotowania farszu do jajek użyłam oleju rzepakowego. Nie może go zabraknąć  w mojej wielkanocnej kuchni z kilku powodów. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważn(...)wysoką temperaturę dymienia. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne dla smaku przygotowywanych dań. Życzę Wam smakowitych Świąt Wielkanocnych ! Jajka faszerowane pastą z  makreli z dodatkiem oleju rzepakowego Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 wędzona makrela 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki serka

Kulinarne przygody Gatity
,,Jajka w cieście chlebowym’’ 212

Święta wielkanocne bez jajek? Chyba nikt z nas sobie tego nie może wyobrazić, jednak zamiast klasycznie podanych jaj – zaszalej w tym roku i zaskocz rodzinę czymś, czego dotąd nie robiłaś! Jajka to prawdziwy symbol świąt wielkanocnych. Jest doskonałym i obowiązkowym daniem na świątecznym stole. Składniki: 200 ml letniej wody 15 g drożdży 350 g mąkipszennej(...)otrębów pszennych 1 płaska łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 8 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąkę, sól, cukier i otręby, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu

Podróż w kulinaria