czarna porzeczka - przepisów 1737

  1. dużo wit.C -  mus z czarnej porzeczki
    dużo wit.C - mus z czarnej porzeczki

    Składniki 2 kg porzeczki czarnej oczyszczonej z szypułek 1kg cukru 2 łyżki kwasku cytrynowego Wykonanie Umyte i bez szypułek porzeczki zmiksować ,zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny. I tu się zaczyna zabawa...Przecierać masę porzeczkową przez drobne sito ,aby jak najmniej pestek się dostało do czystej masy porzeczkowej. Gotową masę porzeczkową połączyć z kwaskiem,dobrze wymieszać .Nakładać(...)minut. Wyciągnąć i nakryć kocem do ostygnięcia.Mus plus żelatyna daje nam wspaniałą masę -galaretkę do ciasta:)) ps. u mnie łyżeczka jedzą ,bo to naturalna witamina C.   Czarne porzeczki   mają wiele właściwości zdrowotnych . W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie. Z kolei sok z czarnych

    Przepis pochodzi z bloga w mojej kuchni, prowadzonego przez Jadzia.

  2. Czarna porzeczka w cukrze na przeziębienie
    Czarna porzeczka w cukrze na przeziębienie

    chyba już moje ostatnie przetwory z czarnej porzeczki... Tym razem porzeczka jako lek na przeziębienie, gorączkę czy żołądek. Jak wiadomo czarne porzeczki to źródło wielu cennych witamin, przede wszystkim witaminy C, rutyny (witaminy P), witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich(...)mangan, bor i jod. Czarna porzeczka ma zbawienny wpływ na wiele dolegliwości, o których można poczytać tutaj (klik). Po prostu samo zdrowie! Przepis znalazłam na blogu Kuchnia na 5.Składniki:1 kg czarnych porzeczekcukier (3-4 łyżki na każdy 300ml słoik)wodaSposób przygotowania:1. Umyte czarne porzeczki układamy w słoikach i dodajemy cukier (najpierw uzupełniamy słoik

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  3. Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
    Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki

    razu je testuję czy się nadają do sernika ? :-). Tak też powstał sernik na zimno z  musem z czarnej porzeczki. I powiem Wam, że czarna porzeczka też się doskonale nadaje. Duet: jogurtowy słodkawy spód i kwaskowy owocowy wierzch idealnie się komponuje.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem(...)białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 5 godzin Składniki Masa serowa: 250 g jogurtu typu greckiego 250 g tłustego sera zmielonego

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  4. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek
    Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek

    oraz orzeźwiającą i idealnie komponującą się z całością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka(...)łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowy1/2 szklanki makuMasa:500 ml mlekabudyń śmietankowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowyPolewa:50 g czekolady gorzkie50 g czekolady mlecznej50 g masłakonfitura z czarnej porzeczki (ewentualnie dżem)wiórki kokosowe (opcjonalnie)Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 22 cm). Mąki przesiać

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  5. Tarta z czarną porzeczką.
    Tarta z czarną porzeczką.

    Kiedy mama przyniosła do domu całe wiadro czarnej porzeczki byłem bardzo szczęśliwy, bo bardzo ją lubię, ale najlepiej mi smakuje w ciastach, tartach, jagodziankach...  Tarta z tego przepisu jest po prostu idealna: niezbyt słodka, smaczna, pachnąca wanilią, z bardzo łagodnym kremem i kwaśnymi jagódkami. Zapraszam! Składniki: Spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników 100 g roztopionego masła Krem(...)mleka 2 łyżki cukru łyżeczka cukru wanilinowego 2 jaja łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g czarnej porzeczki Przygotowanie:  Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło, zagniatamy. Powstałą kruszonką wylepiamy formę na tartę (ja nie mam takiej formy, więc użyłem z tortownicy). Odstawiamy do lodówki na 30 min.  Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i cukier wanilinowy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  6. Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką
    Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

    Pyszne jogurtowe ciasto z czarną porzeczką do dzisiejszej kawki. Takie ciasto możemy przygotować również z innymi letnimi owocamiJogurtowe ciasto z czarną porzeczką SKŁADNIKI:jogurt naturalny - 1 szklmąka - 2,5 szkl jajka - 3 sztcukier -3/4 szklproszek do pieczenia -2 łyżeczkiolej- 1/2 szkltłuszcz do formyczarna porzeczka- 2 szklKRUSZONKAwiórki kokosowe - 3 łyżkimąka - 3/4 szklmasło -1/2 kostcukier

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  7. Tort z Musem z Czarnej Porzeczki
    Tort z Musem z Czarnej Porzeczki

    gdyż wszystkim tak smakował, że domagali się jeszcze :) Miłe. Tort jest łatwy, biszkopt jak do Wuzetki, a krem to masa budyniowa, przysłowiową wisienką na torcie jest mus z czarnej porzeczki.  Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego(...)Odstawiamy do przestudzenia. W misce miksujemy masło na puszystą masę i dalej miksując po łyżce dodajemy zimny budyń (koniecznie zimny!), aż do wyczerpania tego składnika. DODATKOWO: mus z czarnej porzeczki lub inny kwaskowaty dżem  barwnik spożywczy w żelu Wykonanie: Biszkopt kroimy na dwa równe blaty. Jeden blat smarujemy musem z czarnej porzeczki, na który wykładamy masę budyniową

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

  8. Koktajl z czarnej porzeczki
    Koktajl z czarnej porzeczki

    Wróciłam od dentysty i nie mogę jeść. Ale pić nikt mi nie zabronił. A więc pora na pyszny koktajl z czarną porzeczką.Składniki:2 garści czarnej porzeczkiłyżeczka cukru90g jogurtu120ml mlekaPrzygotowanie:Porzeczkę myjemy, rozgniatamy widelcem zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy dodając jogurt i mleko

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  9. Dżem z czarnej porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki

    Czarna porzeczka bogata w witaminę C, jest często przez nas wybierana do dżemów i soków. Korzystamy z jej dobrodziejstw nie tylko latem, ale również przez resztę roku, jeśli odpowiednią ją zamkniemy w słoikach lub zamrozimy. A miłośników rękodzieła wysyłam na stronę Pani Karoliny , po przepiękne ręcznie wykonane nakładki na słoiki. Składniki: 1 kg czarnej porzeczki

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  10. Konfitura z czarnej porzeczki
    Konfitura z czarnej porzeczki

    Kolejne zapasiki na zimę. Za czarną porzeczką nie przepadam za bardzo, ale taka konfikturka nawet mi smakuje. Uwielbiam jej dodatek(...)ciastach, jej kwaskowatość idealnie komponuje się ze słodkim kremem. składniki:2 kg oczyszczonej z ogonków czarnej porzeczki1, 5 kg cukruPorzeczki dokładnie wypłukać i osączyć z nadmiaru wody. Następnie wsypać do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin aby porzeczka puściła sok. Następnie wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż owoce sie rozpadną od czasu

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  11. Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki
    Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki

    Dzisiaj kolejne przetwory z czarnej porzeczki, czyli jak zrobić galaretkę z powstałej po robieniu soku pulpy owocowej. Wprawdzie nie jest przejrzysta jak typowa galaretka, ponieważ jest wykonana z pozostałości po zrobieniu soku, ale ma taką galaretkową konsystencję. Można ją troszkę porównać do gładkiego dżemu owocowego.Składniki:pulpa owocowa po robieniu sokucukier (u mnie ok.1,5 kg)1 żel(...)czarna porzeczka posiada dużo naturalnej pektyny, ale przy robieniu soku owoce oddały trochę pektyny)Sposób przygotowania:1. Pulpę owocową przecieramy przez gęste sito (wymaga to trochę wysiłku i czasu, ale zapewniam, że warto).2. Do przetartych owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy cukru (ilość w zależności od tego czy owoce są raczej słodkie lub kwaśne). Gorącą galaretkę

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  12. Wino z wiśni i czarnej porzeczki
    Wino z wiśni i czarnej porzeczki

    robi to dobrze. Dlatego dzielę się przepisem. Jeden już prezentowałam tutaj: Wino z dzikiej róży. To wprawdzie jeszcze poczeka na degustację,ale warto czekać. POTRZEBUJEMY 15 litrów czarnej porzeczki 5 litrów wiśni 10 kg. cukru 20 litrów wody wrzątek 1 opakowanie pożywki do drożdży 1 opakowanie drożdży winnych WYKONANIEWiśnie opłukać i odsączyć.Porzeczki czarne

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

  13. Domowa galaretka z czarnej porzeczki czyli Niedzielne Sniadanie odc.41
    Domowa galaretka z czarnej porzeczki czyli Niedzielne Sniadanie odc.41

    śniadanie nie ma jak pajda domowego chleba, biały ser i domowy przetwór. Ostatnio miałam możliwość zakupienia porzeczek czarnych w fajnej cenie a potem przerabiałam i mroziłam. Efektem przerabiania jest m.in. galaretka. Przepis podpatrzony u Smacznej Pyzy. A przy okazji galaretki powstał też kompot, u mnie skoncentrowany i zabutelkowany :) Domowa galaretka z czarnej porzeczki2

    Przepis pochodzi z bloga Dzieje kuchennej Wiewióry, prowadzonego przez Wiewióra.

  14. Sok z czarnej porzeczki
    Sok z czarnej porzeczki

    Lubicie soki z czarnej porzeczki ? Dla mojej rodziny jesienią nie ma nic lepszego niż szklaneczka wody  z domowym sokiem. Odkąd moje dzieci w okresie jesienno-zimowym każdego dnia  piją różne moje soki z owoców, to nie chorują :) no bo to w końcu bomba witaminowa :) W tym roku przerobiłam już 8 kg porzeczek :) Zrobiłam pyszny dżemik, konfiturę, naleweczkę

    Przepis pochodzi z bloga Delicious Titbits, prowadzonego przez Delicious Titbits.

  15. Sok z czarnej porzeczki
    Sok z czarnej porzeczki

    Bogactwo witamin zamknięte w buteleczkach na zimę będzie jak znalazł :)Składniki:czarne porzeczki (u mnie 7-litrowe wiaderko)2 kg cukru (lub wedle smaku)Sposób przygotowania:1. Umyte porzeczki umieszczamy w koszyku od sokownika.2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku.3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka. Pulpę owocową zachowujemy na galaretkę.4. Do garnka

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

Wybierz stronę :