ciasto zebra - 501 przepisów

Ciasto zebra 426

Ciasto zebra... Eleganckie i proste w wykonaniu ciasto. W smaku przypominające lekko wilgotną babkę. Cieszy oko biało-czarnymi paskami, jak u zebry. Wyglądem pozytywnie się wyróżnia pośród innych wypieków. Smacznego! Składniki: 5 jajek; 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 i 1/2 szklanki białego cukru; 2 łyżki cukru wanilinowego; 1 szklanka oleju(...)zaczynając od środka, wylewać naprzemiennie obie masy - po jednej łyżce, jeżeli paski mają być cienkie, lub po dwie łyżki, jeżeli paski mając być nieco grubsze - filmik zawierający instrukcję wykonywania ciasta zebra - autor Pozytywna Kuchnia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni. Piec przez około

Gospodyni Miejska
Ciasto zebra z kisielem i makiem 238

Ciasto zebra z kisielem i makiem... Znane i lubiane ciasto w nowej, kolorowej odsłonie. Jest równie dobre, co i efektowne. Cieszy oko każdego smakosza. Zapraszam! Komu kawałek? Składniki: 5 jaj; 1,5 szklanki białego cukru; 1 szklanka oleju; 1 szklanka białej oranżady; 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki; 2 łyżki kakao; 2 czubate łyżki maku; 2 łyżki kisielu truskawkowego

Gospodyni Miejska
Ciasto Zebra 419

Zebra to jedno z tych ciast, które gości na naszym stole od liku lat. Przepis dostałam od kuzynki dawno dawno temu :) Bardzo lubię takie ciasta do kawy lub herbaty. Składniki: Blaszka 36x24 cm 7 jajek 2,5 szklanki cukru 4 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia aromat arakowy lub rumowy

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Zebra 278

Niezwykle efektowne ciasto, które zachwyci waszych gości nie tylko wyśmienitym smakiem ale również ciekawym wyglądem. Składniki -  2,5 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Świat Smaku
Ciasto zebra 239

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 3/4 szklanki oleju 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oranżady białej 2 łyżeczki proszku do

Emcia Pichci
Ciasto zebra kolorowa świąteczna 205

przepis jest nie za bardzo udany przyznam się szczerze. Ciasto w środku miało inaczej trochę wyglądać, dekoracje tez nie tak sobie wyobrażałam, ale brak mi zdolności manualnych i wyszło jak wyszło. Mimo to zapraszam na taką kolorową zebrę, w dekoracji w ciapki. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
CIASTO ZEBRA (POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA) 197

jednak telepatia istnieje. Opowiem od początku :) Zaprosiłam na wieczorne winko trzy moje bardzo dobre znajome. Babski wieczór bez ciasta jest w moim domu "grzechem", więc postanowiłam upiec zebrę. Bo szybko i smaczne. W międzyczasie zaczęłam rozmawiać z moją mamą na skype. Ku mojemu zdziwieniu mama radosnym głosem oznajmiła, że właśnie skończyła piec...zebrę :D. Także specjalnie

Przepisy Aleksandry
Muffinki a'la ciasto zebra 156

byłam dzieckiem, zebra była jednym z moich ulubionych ciast. Może dlatego, że fajnie się wylewało te warstwy? Taka babeczkowa wariacja jest jeszcze łatwiejszą wersją ciasta. Choć idealnych pasków nie udało mi się jeszcze uzyskać - raczej mazy ;) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto zebra z sokiem truskawkowym 255

Jedno z moich ulubionych ciast. Pamiętam je z dzieciństwa. Przepis bardzo znany ale każdy robi te ciacho po swojemu. U mnie z sokiem truskawkowym.   Składniki

VioletoweKucharzenie
Ciasto zebra pomarańczowe 173

Ciasto zebra pomarańczowe…Dawno nie piekłam zebry . Co powiecie na ciasto zebra z sokiem z pomarańczy? Jest pyszne. Uwielbiam kombinację czekolady z pomarańczą. Ciasto jest wilgotne z widocznym wzorkiem zebry . Prezentuje się wspaniale zarówno upieczone w okrągłej formie jak i podłużnej.Posmarowałam ciasto ganache. Dodatkowo posypałam otartą skórką z pomarańczy. Jest przez to jeszcze bardziej aromatyczne. Po przekrojeniu widać(...)wymaga nieco cierpliwości, zręczności i oczywiście dwóch mas, białej i czekoladowej. Kiedy już obie masy są gotowe wystarczy je wlewać na przemian na środku formy…Ot, cała tajemnica! Ciasto zebra jest gotowe w kilka minut, a potem wędruje do piekarnika na godzinę. Zawsze kiedy je piekę nie mogę się doczekać kiedy ostygnie. Jestem ciekawa jego smaku nie mniej

codojedzenia
Ciasto zebra 206

Ciasto zebra to bardzo proste i szybkie ciasto. Uwielbiam je piec ponieważ świetnie się prezentuje na stole przez biało – czarne paski. Poniżej przedstawiam listę zakupów, które musisz zrobić oraz przepis. Składniki: 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej lub oranżady 1 i ½ szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 kropel olejku waniliowego 5 jajek 2 łyżki kakao(...)szklanki mąki + 1 łyżka 1 łyżka masła Bulka tarta do przygotowania formy Ciasto zebra – przepis: Rozbij jajka, oddzielając żółtka o białek. Ubij białka na sztywną pianę powoli dodając cukier, żółtka i wszystko zmiksuj, Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj ją do masy na przemian dodawaj wodę lub oranżadę i olej. Po dodaniu wszystkich składników nie zapomnij

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto zebra 161

Ciasto zebra (czyli babka w zebrę) to ciasto jakie na okrągło piekła mi moja mama, gdy byłam dzieckiem. Uwielbiałam patrzeć jak mama robi „paski”, potem sama dzielnie pomagałam. W smaku to zwyczajna, piaskowa babka – jednak to właśnie paski są w tym cieście najciekawsze. Jeśli nie przepieczemy ciasta, to będzie wilgotne i puszyste – głównie dzięki użyciu napoju(...)gazowanego (ja tym razem użyłam 7-up, kiedyś to była oranżada). Ciasto można jeść posypane cukrem pudrem, choć najlepsze jest z polewą kakaową – smakuje jak za dawnych czasów. Ciasto zebra: 5 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka białej oranżady, sprite’a, 7-up lub wody gazowanej 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki

Poezja smaku
Zebra 444

Biała w czarne paski, czy może czarna w białe paski? Jaka jest właściwie ta zebra. Oczywiście chodzi o bardzo popularne w czasach PRL – u ciasto zebra. Jedno z najłatwiejszych ciast. Pieczone w różnych formach – okrągłych, kwadratowych, prostokątnych – zawsze wychodzi… w paski. Przez dziesięciolecia użyczyła swoich barw sernikom i babkom… i nie tylko. Tradycyjna, z ubiegłego wieku – zebra. Składniki(...)większych porcji ciasta sprawi, że paski będą wyraźne (tak jak u mnie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 16oº C i pieczemy ok. 60 minut. Gorące ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Zebra należy do bardzo efektownych wizualnie, a zarazem bardzo prostych ciast. Puszysta i wilgotna dzięki użyciu oleju. Piekłam z 1,5 porcji powyższych składników, w dużej

mojewypiekiinietylko