ciasto drożdżowe - 15563 przepisów (strona:7/1038)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - pyszne 124

Poniewaz uwielbiam ciasta z owocami,nie wyobrazam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze sliwkami.Dzisiejsze bedzie na pewno wielokrotnie powtarzane.Jest to pyszny drozdzowiec ze sliwkami i orzechowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Estoński Kringel - pyszne drożdżowe ciasto z cynamonowym akcentem 155

Kiedy zobaczyłam to ciacho wiedziałam, że muszę je upiec, chociaż mam wrażenie, że nad moimi wypiekami drożdżowymi ciążyła jakaś klątwa :) To chyba pierwszy drożdżowy wypiek, który mi się rzeczywiście udał! Serio. Jest pyszny i wbrew pozorom wcale nie bardzo trudno go zrobić.  Inspirowałam się przepisami Angie  i Muny  - warto zajrzeć na ich strony, bo zrobiły piękne fotoinstrukcje(...)zależy jak bardzo lubicie cynamon, ja dałam jedną) Przygotowanie: 1. Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać. Do mleka dodajemy olej i miód, mieszamy. Powoli dodajemy do ciasta i wyrabiamy. 2. Jeżeli ciasto jest twarde i ciężko się wyrabia dodajemy odrobinę wody. Ciasto będzie dosyć klejące. Wyrabiamy je około 5 minut. 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Kraina Tysiąca Smaków
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 277

Ciasto drożdżowe to coś, do czego przez wiele lat nie zabierałam się nawet. Wydawało się trudne, skomplikowane, a ci, którzy umieli je upiec wydawali mi się czarodziejami z wiedzą tajemną. Teraz śmieję się z tego, bo tak naprawdę to jedna z prostszych rzeczy w kuchni. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad, a bardzo szybko okaże się, że ciasto drożdżowe piecze się(...)wtedy nie trzeba przygotowywać zaczynu. Jeśli suche drożdże są granulowane, a granulki całkiem spore, wtedy można je rozpuścić w odrobinie wody przed dodaniem do reszty składników. Mąka Najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka typ 550 (do ciast i drożdżówek) oraz typ 750 (do pieczywa). Zawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza na cieście drożdżowym, Pizza Cinque Formaggi (pięć serów) 160

Składniki: (średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików, bądź 2 małe o średnicy około 15 cm) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych

KreatywnePiny
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem. 74

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, brzmi to trochę jak słowny oksymoron . Na początku sama nie mogłam uwierzyć, że wyjdzie z tego coś smacznego. Za namową koleżanki , która strasznie zachwalała to ciasto, postanowiłam spróbować. Muszę powiedzieć, że się pozytywnie pomyliłam. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, okazało się strzałem w dziesiątkę. Pięknie wyrosło i smakowało wspaniale . Niestety przygotowanie go zajmuje tyle samo czasu(...)zwykłego ciasta drożdżowego. Jednak fajne jest to, że nie trzeba sobie brudzić rąk . O przepisie na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przepis ten dostałam od koleżanki, na początku nie mogłam mu zaufać. Przeleżał w szafce parę miesięcy, aż w końcu przyszedł na niego czas. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy wrzucić składniki do miski w odpowiedniej kolejności (mąka z solą

SmartBake.pl
Orkiszowe ciasto drożdżowe na maślance z morelami i migdałową kruszonką 144

Pyszne,puchate i pachnace morelami oraz migdalowa kruszonka ciasto drozdzowe na sobote.Bardzo owocowe i wilgotne dzieki duzej ilosci owocow.Tym razem ciasto drozdzowe przygotowalam z udzialem maslanki.Juz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem. 6

tego przepisu wyjdzie dużo więcej porcji. Oznaczyłam tak dla łatwości dostosowania ilości ciasta do blaszki. Wystarczy zmienić liczbę porcji, aby zmieniła się ilość podanych składników. Ja 500g mąki użyłam na blaszkę 25x35cm. Ciasto miało ok. 5 cm wysokości . Zerknij również na mój ulubiony przepis na zwykłe ciasto drożdżowe . Po kliknięciu tutaj dostaniesz garść pożytecznych informacji o strukturze, składnikach i procesie(...)mieszać również mikserem, końcówką do mieszania ciast. Jeśli nie masz miksera, wymieszaj ciasto szpatułką, do momentu całkowitego połączenia składników. iasto powinno być lepkie i ciągnące. Zaobserwujesz zapewne, jak zmienia się konsystencja ciasta, wraz z mieszaniem. Ciasto przełóż do przygotowanej formy w dwóch turach. Ja na 500g mąki użyłam formę 35x25cm. Wylej pierwszą warstwę ciasta i równomiernie rozprowadź je po dnie

SmartBake.pl
Ciasto drożdżowe z truskawkami 56

Powróciliśmy do pieczenia ciast drożdżowych z owocami sezonowymi i przedstawiamy Wam pierwszą wersję – ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką i kokosową bezą . Ponieważ lubimy drożdżowe wypieki, dobraliśmy proporcje składników na dużą blachę z piekarnika. Specjalnie wybraliśmy się na bazarek po świeże i duże truskawki i choć cena była wysoka jak na tę porę roku, nasza ochota na ciasto drożdżowe(...)truskawkami zwyciężyła. Udostępnij Składniki na ciasto drożdżowe z truskawkami 1 kg truskawek Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 120 g cukru 50 g świeżych drożdży 5 żółtek z jajek wielkości L 1 szklanka mleka 100 g masła 1 szczypta soli Kruszonka: 90 g mąki pszennej 50 g zimnego masła 40 g cukru Beza kokosowa: 5 białek z jajek wielkości

niecodziennikpary
Poradnik. Sekret dobrego ciasta drożdżowego 71

wskazane osobom z nadwagą. Jak też z powodu składników niewskazane osobom cierpiącym np. na niewydolność wątroby. A są też takie osoby, które wolą suche ciasta typu keks, albo ciasto drożdżowe. Warto się skupić nad tym ostatnim rodzajem ciasta. Czyli nad tym, które w swoim składzie posiada miedzy innymi drożdże. Poza drożdżami jest niewiele składników w cieście drożdżowym. Gdyż oprócz nich(...)jajko. Najważniejsze zadanie stoi przed drożdżami. Zadaniem drożdży piekarniczych jest spulchnianie ciasta. Po dodaniu drożdży do reszty składników powstają w cieście pęcherze gazu, które powodują wyrastanie ciasta. I dlatego ciasto drożdżowe zwiększa swoją objętość nawet o sto procent. Niewyrośnięte, ale upieczone ciasto drożdżowe może tworzyć tak zwany zakalec. Wówczas posiada zbitą konsystencję. I chociaż można je zjeść, to jednak

ProstePesto.pl
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 62

owocami sezonowymi. Jesienią na podium w rankingu staje z pewnością ciasto drożdżowe ze śliwkami i chrupiącą kruszonką . Lekkie, puszyste i złociste ciasto może poprawić humor, który skutecznie psuje jesienna aura. Jeśli przygotujemy sobie do ciasta drożdżowego kubek gorącego kakao lub aromatyczną kawę, dzień od razu stanie się cieplejszy. Wcale może nie przeszkadzać fakt, że ciasto drożdżowe ze śliwkami zjemy otuleni(...)drożdżowe ciasto, krótko je zagnieść i równomiernie rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ( 30/40cm ). W ciasto powkładać połówki śliwek (skórką do dołu), posypać je cukrem oraz cynamonem. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 175 o C ( z termoobiegiem ). Wstawić wyrośnięte ciasto, piec 30-35 minut . Ciasto drożdżowe ze śliwkami

niecodziennikpary
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 47

Ciasto drożdżowe z rabarbarem najlepsze ciasto z owocami. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest proste do zrobienia i jeszcze łatwiejsze do zjedzenia. Jeśli nie masz miksera skorzystaj z przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane . To fantastyczne połączenie puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego z kwaskowym rabarbarem pasuje na każdą okazję. I bez okazji też. Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem(...)przekrojone na pół morele albo skarmelizowane jabłka.Też będzie pysznie. ps. żeby uprzedzić pytania - takie szklaneczki jak na zdjęciach można kupić za kilka złotych tutaj https://www.tureckisklep.pl/czajniki-i-zestawy-do-parzenia-herbaty-po-turecku/617-tulipanek-szklanka-do-tureckiej-herbaty-1szt.html Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem. Ciasto drożdżowe z rabarbarem proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Zaczyn na ciasto drożdżowe przygotuj dzień przed pieczeniem 90 g mąki pszennej uniwersalnej, to ta oznaczona

Cztery Fajery
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 58

tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz ubogim w cukier (tylko pół szklanki na 500 g mąki + 35 g do kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe . Najpyszniejsze ciasto drożdżowe to jeszcze ciepłe, dopiero(...)wita moich przyjaciół fantastyczny zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, którym mogę od razu się dzielić. Warto tylko poczekać na zaparzenie kawy lub herbaty, gdyż ciasto możemy kroić ciepłe, ale nie gorące 🙂 W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych 🙂 Składniki ciasta drożdżowego

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe, podstawowe informacje :) 61

Ciasto drożdżowe jest spulchniane biologicznie, czyli poprzez dodanie drożdży. Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów, które w określonych warunkach metabolizują węglowodany (m.in. cukier). Zawierają one enzymy, które reagują ze skrobią znajdującą się w mące. Skrobia ulega rozpadowi na dwutlenek węgla i alkohol. Proces ten nazywamy fermentacją. W trakcie ugniatania ciasta białka (gluteniny i gliadyny) zawarte w mące łączą się tworząc gluten(...)gazom ulecieć. Gazy unoszą glutenową błonę powodując wyrost ciasta. Wyrastanie jest pozytywnym zjawiskiem, ponieważ zapewnia puszystą i porowatą strukturę wypieku. To tak w duuużym uproszczeniu. ​ Surowcami podstawowymi do wyrobu ciasta drożdżowego są: mąka, drożdże, płyn dodatkowy, cukier, jaja, tłuszcz. Proporcje zależą do efektu jaki chcemy osiągnąć. Przygotowanie rozczynu Drożdże, aby rozmnażać się potrzebują: wilgoci, ciepła i węglowodanów. Jeżeli zapewnimy

SmartBake.pl
Przygotowujemy ciasto drożdżowe z suchych drożdży 22

można go było zrobić w prosty sposób, bez konieczności wyrabiania. Użycie masła lub margaryny sprawiłoby, że po okresie wyrastania byłoby ono twarde i nie można byłoby zagnieść ciasta.  Aby przygotować ciasto drożdżowe z suchych drożdży potrzebujesz: 0,5 kg mąki 3 jajka 120 g cukru paczkę drożdży suchych (ok. 7 g) 120 g oleju 150 g ciepłego mleka ulubione(...)całość by ciasto uzyskało spójną konsystencję. Następnie układamy ciasto w formie do pieczenia, a na wierzchu układamy owoce. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC i wstawiamy do niego ciasto. Pieczemy ok. 40-45 minut do czasu aż się zarumieni. Następnie wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Można je wykończyć posypując cukrem pudrem. Do przygotowania ciasta drożdżowego z suchych

Fascynacje Ani
Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem 60

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem Rabarbar to niekwestionowany król wczesnej wiosny, dziś przepis na zapieczony na puszystym cieście z dużą ilością kruszonki. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam odrobiną soczystej i słodkiej gruszki, która świetnie połączyła się z rabarbarem. Do tego dużo chrupiącej kruszonki i przyrumienione płatki migdałów, rewelacja! Ciasta drożdżowe to dla niektórych duże wyzwanie(...)zapewniam Was, że ten przepis nie sprawi Wam problemu. Ciasto jest bardzo łatwe i jeśli tylko macie świeże drożdże to z pewnością placek wyjdzie pierwsza klasa! Przygotowanie ciasta Przygotowując ciasto drożdżowe, należy pamiętać o kilku zasadach! Drożdże, jeśli używamy „świeżych” powinny być aktywne, a sprawdza się to poprzez przygotowanie rozczynu. Rozczyn to początkowy etap produkcji ciasta drożdżowego dzięki

SprawdzonaKuchnia.pl