Bułki/ Domowa Piekarnia

Grahamki

Lubicie, jadacie bułki o nazwie grahamki? To ciemne bułeczki wypiekane z mąki graham. Ja bardzo je lubię, kiedyś często kupowałam je w sklepie. Jednak od niedawna piekę je sama w domu, odkąd znalazłam na nie przepis. Domowe grahamki są o wiele smaczniejsze od tych sklepowych. Są bardzo syte. Polecam bardzo 🙂

Grahamki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 150

Składniki

  • -pół szklanki letniego mleka
  • -pół szklanki letniej wody
  • -1 łyżka melasy (lub miodu)
  • -1,5 łyżki miodu
  • -1 łyżeczka soli
  • -2,5 szklanki mąki graham typ. 1850
  • -1 szklanka mąki pszennej (plus 2 - 3 łyżki na podsypanie)
  • -30 ml oleju (2 łyżki)
  • -14 g świeżych drożdży
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Przygotowanie

Z drożdży zrobić rozczyn. Mleko i wodę wymieszać z melasą, miodem, solą i olejem. Dodać do mąki, razem z rozczynem. Wyrobić około 10 minut do dokładnego połączenia się składników (najlepiej mikserem z przystawką - hakiem do ciasta drożdżowego), ciasto może pozostać klejące, ewentualnie można podsypać kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na około 90 gramowe części, następnie oprószając dłonie mąką uformować w podłużne bułeczki, ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia i podwojenia objętości (około 30 - 40 minut).

Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Bułeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20- 25 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    11 czerwca 2015 at 05:33

    Wspaniałe buły. Bardzo lubię grahamki 🙂

  • Reply
    Kasia S
    11 czerwca 2015 at 17:31

    Pyszne domowe bułeczki 🙂

  • Reply
    Megly
    12 czerwca 2015 at 06:59

    Ale wspaniałe 🙂 W dodatku domowe. Pyszne. Uwielbiam domowe wypieki. Nie pozostaje mi nic innego jak nieśmiało poprosić o jedną do śniadanka 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    12 czerwca 2015 at 09:28

    Doskonałe bułeczki, świetnie Ci wyszły 🙂

    • Reply
      Marta
      12 czerwca 2015 at 13:08

      Dziękuje Ewuś 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    14 czerwca 2015 at 14:17

    Domowe smakują zupełnie inaczej, są o niebo lepsze i pyszne!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.