Było pysznie;)
Podawać oczywiście z sałatką lub gotowanymi warzywami;)
Składniki (na kilka małych kotlecików):130 g tofu naturalnego
łyżka mąki sojowej
5 oliwekj zielonych
1 kawałek razowego żytniego chleba (podsuszonego)
szczypta soli
sproszkowane suszone pomidory 1-2 łyżeczki
tymianek, oregano - razem łyżeczka
oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Chleb pokrój na mniejsze kawałki
- W malakserze zmiksuj chleb, tofu i oliwki - jeśli nie masz malaksera możesz podane składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa/wyciskarkę ślimakową/zmiksowac blenderem; przy ostatniej opcji warto wcześniej wymieszać składniki i odstawić na co najmniej godzinę by chleb zwilgotniał)
- Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj/zmiksuj
- Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj masę
- Formuj małe kotleciki. Masa jest mocno kleista więc dla ułatwienia możesz obtoczyć każdy medalion w odrobienie oliwy z oliwek
- Smaż na złocisty kolor z obydwu stron
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.