Niesamowite jak wiele osób nigdy nie jadło świeżego szpinaku. Wciąż mnie to dziwi, bo jest niezwykle smaczny :) Ponadto zawiera wiele cennych dla zdrowia składników - witaminę C, karoteny, lutein, magnez, kwas foliowy oraz oczywiście żelazo. Duża część tych substancji ulega niszczeniu pod wpływem gotowania dlatego zachęcam do spożywania szpinaku w postaci surowej. Bardzo dobrze komponuje się z np. pomidorami, oliwkami i kozimi serami. Przyprawiac można dowolnie. Tutaj nie dodałam żadnych przypraw, użyte składniki są wystarczająco aromatyczne i nic juz więcej nie trzeba :)
Składniki:
150 g świeżych liści szpinaku
4 łyżki kaparów
100 g zielonych oliwek
1/4 słoiczka suszonych pomidorów
garść mieszanki pestek słonecznika i dyni
4 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów)
Przygotowanie:
- Szpinak umyć, jeśli liście sa duże to porwać na mniejsze kawałki
- Pomidory pokroić w małą kostkę i dodać do lisci
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.