czerwca 08, 2015

Tarta z kremem rabarbarowym i maracują

   Szukajcie rabarbaru i róbcie tą tartę ! Jest pyszna. Kruche ciasto i kwaskowy rabarbarowy krem, a wszystko to dopełnione maracują. Słodka i orzeźwiająca zarazem.
A jeśli nie ta, to przepisy na inne tarty znajdziecie tutaj


tarta z rabarbarem

Ciasto kruche:
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g mąki krupczatki
  •   90 g mąki pszennej
  •   80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kilka kropli soku z cytryny


Krem rabarbarowy:
  • 130 ml soku z rabarbaru ( wyciskałam sokowirówką )
  • 250 g cukru pudru
  •   70 g masła
  •   5 żółtek
  • 10 g żelatyny
  • 250 g mascarpone

Dodatkowo:
  • 2 maracuje


WYKONANIE:
Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę połączyć z cukrem pudrem. Do mąki dodać masło i żółtka - rozdrobnić składniki w malakserze lub posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie dodawać sok z cytryny i zlepiać ciasto, formując kulę. Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 40 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy  około 25 cm. Mocno docisnąć brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, ułożyć na cieście folią spożywczą lub papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia ( ja zastępuję je grochem ).
Piec w 180 stopniach 20 minut, po tym czasie usunąć obciążenie i papier/folię. Piec kolejne 15-20 minut - do zrumienienia.
Ostudzić i ostrożnie wyjąć z formy kruchy korpus ( lub nie ryzykować i nie wyjmować ;) )


Przygotować podstawę kremu.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
Sok rabarbarowy zagotować z cukrem. Dodać masło - rozpuścić. Żółtka rozbełtać widelcem i wlać ostrożnie do soku, ciągle mieszając. Gotować 2-3 minuty na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Po tym czasie krem powinien lekko zgęstnieć. Dodać namoczoną żelatynę - dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimny curd rabarbarowy zmiksować z serkiem mascarpone na gładki krem. Kremem wypełnić tartę. Na wierzchu ułożyć wydrążony miąższ z maracui.


tarta z kremem

tarta z maracują

 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo