Jajka sadzone z quinoą i kurkami (grzybami leśnymi)

Jajka sadzone z quinoą i kurkami (grzybami leśnymi)

Poniżej prezentujemy kolejną potrawę dla miłośników jajek w różnych postaciach. Tym razem będą to jajka sadzone z nieco bardziej oryginalnymi dodatkami. Pierwszym z nich są grzyby – bazowo kurki, jednak możecie użyć również innych leśnych grzybów jakie akurat macie pod ręką lub szczególnie lubicie. Ponieważ z powodzeniem można użyć grzybów mrożonych, danie to nadaje się do przygotowywania przez cały rok. Jeśli się Wam spodoba, spróbujcie również naszej jajecznicy z kurkami i szpinakiem.

Ciekawszym składnikiem jest jednak pochodząca z Ameryki Południowej quinoa, czyli komosa ryżowa. Konkretnie jej nasiona, które w postaci dostępnej w sklepach zwykle określamy mianem kaszy. To nadal mało znane u nas zboże i nie wszędzie można ją kupić, ale warto nadrobić zaległości. Quinoa jest nie tylko oryginalna w smaku i łatwa w przygotowaniu, ale również zdrowa. Dodatkowo nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Na chwilę obecną najłatwiej kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach z nieco wyższej półki oraz w internecie.

Finalnie otrzymujemy bardzo łatwe w przygotowaniu i dietetyczne danie, które nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na lekki posiłek o innych porach dnia.




Jajka sadzone z quinoą i kurkami (grzybami leśnymi)

Oryginalne w smaku lekkie i zdrowe danie na śniadanie lub kolację z leśnych grzybów i pochodzącej z Ameryki Południowej kaszy quinoa.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 2 duże (L) jajka
  2. 75g kaszy quinoa
  3. 100g kurek lub innych leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych)
  4. 1/2 średniej cebuli (75g)
  5. sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki)
  6. szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  7. 4 łyżki oliwy

Instrukcje

  1. Kurki lub inne grzyby dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Większe sztuki dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno kroimy/siekamy.
  2. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Podsmażamy na niej grzyby przez ok. 2 minuty często mieszając. Zmniejszamy ogień do średniego i dodajemy cebulę. Smażymy kolejne 2 minuty nadal mieszając i dodając nieco soli.
  3. Przestawiamy patelnię na mały ogień i dolewamy odrobinę wody. Grzyby i cebulę dusimy bardzo powoli przez ok. 6 minut od czasu do czasu mieszając.
  4. W międzyczasie przygotowujemy quinoę. Płuczemy ją dokładnie na gęstym sitku w zimnej wodzie, po czym gotujemy powoli pod przykryciem w wodzie o objętości 2-3 razy większej niż objętość kaszy, z dodatkiem szczypty soli, przez ok. 10 minut, co pewien czas mieszając. Kaszę gotujemy do miękkości tak, aby wchłonęła całą wodę, ale uważajmy, by jej nie rozgotować.
  5. Quinoę dodajemy do grzybów i cebuli. Dokładnie mieszamy i dodajemy nieco pieprzu. Pozostawiamy na chwilę w cieple.
  6. W międzyczasie sadzimy 2 jajka na odrobinie oliwy zgodnie z naszymi poradami. Solimy je raczej pod koniec.
  7. Sadzone jajka podajemy niezwłocznie na kaszy z grzybami, posypując szczyptą mielonego pieprzu.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: