Przepis dostałam od jednej z czytelniczek/obserwatorek mojego bloga, Agnieszki ;)
nigdy nie robiłam kurczaka w tych klimatach, zawsze tylko wersja słono-ostra, nuuuudy ;)
z góry Was uprzedzam kurczak wyszedł GENIALNY ! ! ! ! ! ! :)
DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS! ;)
chyba będę musiała zorganizować jakiś konkurs, żeby poznać więcej Waszych pomysłów, tylko muszę skombinować gdzieś nagrody! ;)
Składniki na (2 osoby):
- 1 pierś z kurczaka (ok 300g)
- 400-450g mieszanka chińska
- 4 krążki ananasa z puszki (bez dodatku cukru, dostępny w NETTO)
- pół soku z ananasa z puszki
- 1 mała cebulka (lub 0,5 większej)
- ząbek czosnku (ja zrezygnowałam z czosnku bo po prostu nie lubię)
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu (w oryginalne był cukier)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (ja dałam skrobię kukurydzianą)
- 100g ryżu brązowego firmy Kupiec
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawa curry
- sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu z dodatkiem curry i soli
- pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, ząbek czosnku rozduszamy
- kurczaka obtaczamy w curry i pieprzu i wstawiamy na 30 minut do lodówki
- rozgrzewamy głęboką patelnię teflonową i na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy kurczaka, cebulę i czosnek
- kiedy kurczak jest już podsmażony ze wszystkich stron dodajemy mieszankę chińską, mieszamy
- przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą
- w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną
- tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa
- mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje
- próbujemy i doprawiamy wg. smaku
- podajemy z brązowym ryżem
SMACZNEGO ! ! ! :)
Na zdjęciu danie wyszło Ci bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło czytać ten wstęp do przepisu :))
Pozdrawiam!
Agnieszka86
rzeczywiście GENIALNE ! :D dzieki za ten przepis, własnie wcinam mniam :)
OdpowiedzUsuńMymmm... :-) Wygląda bardzo apetycznie:) Zastanawiam się tylko jak duzo przecieru pomidorowego dodać, ponieważ przecier robię w domu i mam w różnej wielkości słoiczkach:-)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM!!
około 150g przecieru
Usuńpozdrawiam
Daria ;)
Witam o to kolejny przepis Darii ktory postanowilem zrobic:) Po przygotowaniu i skosztowaniu zdecydowanie polecam:) Sprawdza sie jako zwykly szybki obiad jak i zarowno w odpowiednio dobranych proprcjach jako posiłek przed treningowy:) Polecam
OdpowiedzUsuńPS
I Daruś czekam na kolejny rownie smaczny przepis;)
Pyszne!!
OdpowiedzUsuńDario ile masz wzrostu? Pttam z ciekawości bo ta sukienka na profilowym ładnie na tobie leży i zastanawiam się czy na moim 156 też by to jakoś wyglądało (znalazlam na allegro identyczną :D)
OdpowiedzUsuńA jeżeli chodzi o twoje przepisy to są pyszne zwłaszcza batoniki!!!
Pozdrawiam Sandra
ojjj wysoka jestem (niestety:p) mam 177cm wzrostu
Usuńcieszę się że smakuje ;)
aaaa i jak coś moja sukienka jest na sprzedaż :)
Usuńraz założona M