Przepis na… – Polenta, włoską mamałygę

Polenta, jak każda potrawa ludowa, jest w przygotowaniu wyjątkowo łatwa. Nic dziwnego, że zyskała na terenie całych Włoch niezwykłą popularność, stając się daniem tak sztandarowym jak pizza, a zarazem z Italią niekojarzonym. Może być głównym daniem, a także dodatkiem do niego – zastępując ziemniaki lub ryż.

bti

700 g mąki kukurydzianej
2 litry wody
sól
oliwa
cebula
4 ząbki czosnku

W rondlu na oliwie szklimy poszatkowaną cebulę i czosnek, uważając aby się nie przypaliły. Zalewamy wodą. Kiedy się zagotuje, solimy i dodajemy mąkę kukurydzianą. Mieszamy, starając się uniknąć powstania grudek (wł. fraticelli). Trzymamy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Gdyby polenta robiła się zbyt gęsta, dodajemy wody.

Kiedy masa będzie gotowa przekładamy na drewnianą deską i kroimy na kawałki. (Można je wedle upodobania jeszcze opiec w piekarniku lub od razu podawać.)

Gotowe!

PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku:
Dziękujemy!

2 uwagi do wpisu “Przepis na… – Polenta, włoską mamałygę

  1. polenta bergamasca nie wymaga cebuli. Najprostszy przepis bazuje wylacznie na wodzie. Proporcje to 250 g polenty na litr wody. Na wrzaca wode wsypujemy ciurkiem polente , energicznie mieszajac trzepaczka. Woda moze byc juz posolona, ale mozna tez posolic w trakcie gotowania. Po zgestnieniu podlewamy 1-2 chochlami goracej wody i odrywamy lyzka polente od bokow garnka. Przykrywamy pokrywka i tak gotujemy 40 min. Dla pewnosci czasami zagladamy i mozemy powtorzyc mieszanie (max dwa razy). spod bedzie przypieczony,ale sie prosze tym nie martwic, tak musi byc. Oczywiscie caly proces gotowania odbywa sie na malym ogniu.

    Polubienie

Dodaj komentarz