Filet z kurczaka z warzywami a la ratatouille
Nazwa jaką podpisałem prezentowaną potrawę może wymagać pewnego uściślenia. Wynika ona jedynie z faktu, że nie znalazłem lepszego sposobu na określenie składającego się na to danie zestawu warzyw – takiego, aby było krótkie i czytelne. Oczywiście jednak „prawdziwe” ratatouille jest potrawą wegetariańską, a brak wśród składników bakłażana również wskazuje, że powyższy tytuł to pewien skrót myślowy.
Z drugiej strony, choć żadną miarą nie jest to danie wegetariańskie, to już jeden rzut oka na listę składników wystarczy, by zorientować się, że warzyw jest tam 2 razy więcej niż mięsa. To zabieg w pełni zamierzony, aby było i zdrowo, i kolorowo. Tym bardziej, że wybrany rodzaj mięsa oraz sposób jego przyrządzenia (krótkie intensywne smażenie w celu jego „zamknięcia”, a potem „spokojne” duszenie) sprawiają, że jest ono jednocześnie soczyste i miękkie, jak również nie zawiera dużo tłuszczu, a za to całkiem sporo białka. Warzywa osiągają z kolei stan, w którym niekoniecznie są jeszcze al dente, ale z pewnością nie są też rozgotowane.
Niewątpliwą zaletą tego dania jest bezproblemowa dostępność składników oraz możliwość przygotowania go w ciągu pół godziny. Nada się więc idealnie na szybki obiad, a z racji tego, że to dość lekka potrawa – również na kolację.
Filet z kurczaka z warzywami a la ratatouille
Składniki (dla 2 osób)
- 2 średnie filety z kurczaka (po 250g)
- 1 średnia cukinia (300g)
- 1 średnia żółta papryka (250g)
- 2-3 nieduże pomidory (300g)
- 1 średnia cebula (150g)
- 200ml bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 2-3 łyżki oliwy
Instrukcje
- Filety z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek lub chrząstek oraz nadmiaru tłuszczu. Nacieramy połową soli i pieprzu, odkładamy na kilka minut.
- Cebulę obieramy i kroimy na 8 części. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na dużą kostkę o boku kilku centymetrów. Cukinię obieramy i kroimy na grube kawałki. Pomidory kroimy na ćwiartki lub ósemki – zależnie od ich rozmiarów – pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łykowatych części.
- Warzywa mieszamy ze sobą i z pozostałą solą i pieprzem, przy czym pomidory trzymamy osobno.
- Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Filety z kurczaka smażymy intensywnie przez ok. 5 minut ze wszystkich stron do zarumienienia. Następnie zalewamy bulionem, zagotowujemy i dodajemy wszystkie warzywa oprócz pomidorów.
- Patelnię przestawiamy na mały ogień i dusimy jej zawartość powoli, pod przykryciem przez 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy warzywa. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy również pomidory.
Uwagi
- W przypadku tej potrawy należy dość ostrożnie obchodzić się z solą, gdyż zawiera ją również bulion.