14 lutego 2014

Chleb razowy na zakwasie


Chciałam upiec ten chleb około miesiąc temu, ale ponieważ ciasto mi nie wyrosło wystarczająco - nie upiekłam go. Dziś ponowiłam próbę
Pomyślałam, że spróbuję zrobić ciasto wieczorem i pozostawić je na noc - w temp. ok. 15 stopni.
Zaczęłam ok. 21.50
Przesiałam 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650, dodałam 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 drobno mielonej - wymieszałam. Odmierzyłam 350 ml wody - podgrzałam i wlałam do miski z mąkami. Wymieszałam tylko do połączenia składników, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam płaską łyżkę soli i 4 czubate łyżki zakwasu żytniego razowego.  Wyrabiałam w misce, krótko, do połączenia się składników. Dlaczego? Chleby razowe zbyt długo wyrabiane kruszą się i są zbite. przełożyłam do natłuszczonej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat, rozciągnęłam na kształt kwadratu i złożyłam jak kopertę. Ponownie przełożyłam do miski, przykryłam i odczekałam kolejne 20 minut. Gdy czas minął uformowałam owalny kształt i włożyłam do natłuszczonej blaszki złączeniem do góry, wierzch posmarowałam olejem, przykryłam i odstawiłam do wyrastania - na noc. Niestety ciasto nie wyrosło, więc wyrobiłam je jeszcze raz – bardzo krótko i postawiłam w ciepłym miejscu, przykryłam folią aluminiową i czekałam. Po 7,5 godzinach wyrósł wreszcie, więc upiekłam w temperaturze 200 stopni przez 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz