Kilka lat temu znalazłam w internecie fajny przepis na ciastka owsiane. Bardzo często je piekłam. Są sycące, nie za słodkie i naprawdę bardzo smaczne. W oryginalnym przepisie jest mąka pszenna - ja wypróbowywałam je i z mąką razową pszenną i z żytnią. Nadszedł jednak dzień na wykorzystanie mąki kukurydzianej, którą niedawno zakupiłam. Kwestią sporną jest czy ciastka te będą bezglutenowe, bo jedni piszą, że owies zawiera gluten, inne źródła podają, że nie. Wypróbuj!
Składniki: ( na 15 ciastek)
1/2 kostki masła ( 100 gram)
szklanka płatków owsianych górskich
2 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej ( może być też pszenna lub żytnia)
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki dowolnych bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, migdały, pestki słonecznika, suszona żurawina, suszone morele itp.)
2 małe jajka
Do niedużej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz bakalie.
W niedużym rondelku rozpuściłam masło, dodałam płatki owsiane i mieszałam przez 3 minuty, dosypałam cukier i mieszałam kolejne 3 minuty. Zdjęłam z ognia i dodałam do miski z pozostałymi składnikami - wymieszałam. Na końcu dodałam 2 jajka - całość dobrze wymieszałam. Wyłożyłam papierem do pieczenia blachę i łyżeczką nabierałam małe porcje, formowałam najpierw kulkę, a na blaszce spłaszczałam - ciasto się klei, więc ręce można zwilżyć wodą. Ciastka można układać blisko siebie - nie rosną podczas pieczenia.
Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz