30 maja 2014

Chleb żytnio - pszenny

Bardzo szybki i łatwy do wykonania, smaczny, miękki w środku z chrupiąca skórką. Oczywiście na razowym zakwasie, bo ostatnio innego nie "hoduję", ale na żytnim jasnym też będzie smaczny. Postawiłam tym razem blaszkę w ciepłym miejscu i po niecałych 6 godzinach wyrastania upiekłam chleb.

Składniki :

2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720
szklanka mąki pszennej typ 650
łyżeczka cukru
płaska łyżka drobnej soli
3 łyżki gęstego zakwasu żytniego razowego
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody

Wykonanie :

Do dużej miski przesiałam mąkę pszenną, wsypałam mąkę żytnią, cukier, sól. Dodałam zakwas i wodę - wymieszałam wszystko łyżką tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta jest raczej luźna.
Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie do posmarowanej olejem keksówki o wymiarach 31x12x8  łyżką przełożyłam ciasto, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wyrastania w ciepłym miejscu. Zajęło to niecałe 6 godzin.

Piekłam w 210 stopniach przez 30 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz