3 czerwca 2014

Mini chlebki pszenno - kukurydziane

Po raz kolejny propozycja dla tych, którzy wolą wypieki drożdżowe.

Właściwie pierwotnie miał być to jeden chleb, ale ciasto wyszło dość luźne, więc pomyślałam o czymś w rodzaju małych chlebków. Przy okazji wykorzystałam małe prostokątne foremki o wymiarach 11,5 x 6, 5 cm, które kupiłam kilka miesięcy temu i rzadko od tamtego czasu używałam. Można wykorzystać do tego przepisu każdych innych foremek lub jednej niedużej blaszki.

Skład jest dość prosty :

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 szklanki maki kukurydzianej
łyżeczka drożdży instant
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
szklanka kefiru ( można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym)
1/3 szklanki ciepłej wody

Wykonanie też jest proste :

Jak zawsze mąkę pszenną przesiałam do miski, wsypałam mąkę kukurydzianą, drożdże, cukier, sól, wlałam kefir i wodę. Całość dobrze wymieszałam łyżką i chwilę wyrabiałam w misce ( około minuty ). Przykryłam folia aluminiową i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie energicznie przemieszałam łyżką i ponownie odstawiłam na kolejną godzinę. Po upływie czasu posmarowałam małe foremki olejem i przekładałam ciasto - około 1,5 łyżki na foremkę. Ważne, by nie po sam brzeg, bo ciasto jeszcze powinno podwoić objętość.
Foremki postawiłam na dużej blasze i  wstawiłam do zimnego piekarnika do wyrastania, bo nie znalazłam dziś żadnego ciepłego miejsce, w którym ciasto mogłoby wyrastać.

Po 2,5 godzinach nagrzałam piekarnik do 200 stopni i piekłam przez 35 minut





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz