4 lipca 2014

Chrupiące pieczywo kukurydziane

Bardzo szybkie, łatwe w wykonaniu pieczywko bezglutenowe.
Nie jest to chleb, ale coś w rodzaju macy - płaskie i cienkie kromki.
Użyłam trzech składników - maki kukurydzianej, siemienia lnianego i wody.

Proporcje:

Szklanka maki kukurydzianej
4 łyżki siemienia lnianego
210 ml ciepłej wody
szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieściłam w niedużej misce - dobrze wymieszałam.
Ciasto jest miękkie, nie luźne

Na dużą blachę położyłam papier do pieczenia i wyłożyłam ciasto. Rozpłaszczyłam na bardzo cienki placek grubości 1 mm ( u mnie wyszedł okrągły, więc możesz użyć np. okrągłej blaszki do pizzy ) . Przed pieczeniem ponacinałam ciasto na kawałki ( około 10 w miarę równych części ) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz