Długo zachowuje świeżość - przynajmniej 4 dni, miękki środek, chrupiąca skórka. Przepis prosty i szybki do wykonania.
Skład :
1 i 2/3 szklanki mąki żytniej typ 720
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowej)
3 łyżki rzadkiego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10h przed pieczeniem)
łyżeczka drobnej soli
łyżka płynnego miodu gryczanego
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
Mąkę pszenną przesiałam do dużej miski, dodałam pozostałe składniki w podanej powyżej kolejności i wymieszałam krótko - do połączenia składników. Ciasto jest raczej luźne, klei się do rąk. Odstawiłam pod przykryciem na 30 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyłam łyżką do naoliwionej blaszki o wymiarach 31x12x8, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wyrastania na noc.
Rano nagrzałam piekarnik do 210 stopni, wstawiłam blaszkę, zmniejszyłam temperaturę do 200 i piekłam 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz