Pierogi z serem zapiekane z truskawkami

Banalne, choć cudownie smaczne pierogi z białym serem i wanilią podane w niebanalny sposób bo zapieczone na truskawkach (tak już są polskie truskawki!).

Dzieci będą zachwycone takim obiadem 🙂

Składniki:

pół kg pierogów z serem – tutaj przepis

pół kg truskawek

odrobina cukru lub ksylitolu, miodu, syropu klonowego lub syropu owocowego

masło

opcjonalnie jajko

świeże listki melisy

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy pod bieżącą wodą (polewamy je wodą a nie wrzucamy do wody bo nią nasiąkną i stracą smak), osuszamy.

Owoce kroimy w kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego – posypujemy cukrem lub polewamy odrobiną słodu – ilość wg upodobania.

Na truskawkach rozkładamy pojedynczą warstwę pierogów – tak by lekko na siebie nachodziły.

Pierogi możemy posmarować przy pomocy pędzelka cienką warstwą rozkłóconego jajka by zarumieniły się podczas pieczenia.

Na pierogach rozkładamy wiórki masła i kilka pokrojonych w kawałki truskawek.

Pieczemy ok 30 min w 180st aż po bokach będzie widać bąbelki gotujących się truskawek i aż pierogi będą gorące.

Zapiekankę podajemy ozdobioną listkami świeżej melisy.

Pierogi z serem zapiekane z truskawkami