Jestem przekonana, że prawie każdy z was spróbował kiedyś pesto. Klasyczny, włoski sos wykonany z bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu. Było pyszne, prawda? No więc próbowaliście je, ale wielu z was zapewne ciągle nie zdaje sobie sprawy, że pesto może być wykonywane w domu, w mniej więcej 5 minut. W tak też krótkim czasie może być wykonana moja kalifornijska wersja pesto, równie pyszna jak jego włoski prototyp. Moje pesto jest wykonane z rukoli, pestek dyni i sera Asiago. Podobne w teksturze składniki, zupełnie inny smak. Pesto z rukoli może być dodane do wielu tych samych potraw, do których dodalibyście klasyczne pesto. Dodatkowo świetnie komponuje się z czerwonym mięsem. Zapraszam do wypróbowania.
Pesto z rukoli z prażonymi pestkami dyni
Składniki (porcja na ok. 4 osoby):
- pół szklanki pestek dyni (surowych, niesolonych)
- 25 dkg świeżej rukoli (bez grubych łodyg)
- 4 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 10 dkg sera Asiago (grubo posiekanego)
- skórka i sok z 1 cytryny
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
- Zebrać razem wszystkie składniki.
- Na dobrze rozgrzaną dużą patelnię (bez tłuszczu) wrzucić nasiona dyni i prażyć przez ok. 3-5 minut (aż zaczną się rumienić i podskakiwać na patelni); odstawić do ostygnięcia.
-
W blenderze zmielić liście rukoli z prażonymi pestkami dyni i zmiażdżonymi ząbkami czosnku; dodać ser Asiago, skórkę i sok z cytryny; stopniowo dodawać oliwę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Doprawić solą i pieprzem do smaku wedle uznania.
Smacznego.
To read this in English, click here: „Everybody pesto. Pesto arugula. Pumpkin pesto arugula”.
KLIKNIJ:
ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
dzięki 😉
Omnomnom uwielbiam rukolę i takie pesto!
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Dziękuje i rownież pozdrawiam!