Wiosna to moja ulubiona pora roku. Uwielbiam ją między innymi za bogactwo smaków, za wszystkie warzywa i owoce które wtedy się pojawiają. Gdy przechodzę obok straganu z warzywami, od razu w mojej głowie kiełkuje mnóstwo pomysłów i nie mogę się doczekać aż wejdę z zakupami do kuchni.
Wiosenne ciepłe dni sprzyjają wszelakim wycieczkom, piknikom i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. A jedzenie „w terenie” smakuje jeszcze lepiej. Jak co sobotę wybraliśmy się na działkę moich rodziców aby odpocząć po intensywnym tygodniu. Na kolację zjedliśmy tam przepyszną wiosenną tartę z botwinką, ogórkiem, rzodkiewkami i serem feta. Zapiekaną ze śmietanką i podaną z delikatnym sosem jogurtowym. Niebo w gębie!
Poza tym, że jest pysznie to jeszcze zdrowo :) Botwina jest bardzo cennym źródłem błonnika, zawiera dużo kwasu foliowego i jest niskokaloryczna. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego przyrządzając sosy do dań pamiętajcie o tym. Sos na bazie jogurtu będzie o wiele zdrowszy od takiego z majonezem!
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 1/4 łyżeczki soli
masa:
- 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- pieprz, sól
dodatkowo:
- 3 pęczki botwinki
- 3 rzodkiewki
- mały ogórek gruntowy
- 2 łyżki sera feta
- łyżka masła klarowanego
- sól, kolorowy pieprz do smaku
sos jogurtowy:
- 150 ml gęstego jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę.
Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy ( o średnicy około 30 cm).
Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą.
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach po czym wyjmujemy i odstawiamy.
Botwinkę myjemy, obieramy i pozbawiamy dużych liści.
Podsmażamy na klarowanym maśle i chwilę dusimy pod przykryciem aż zmięknie.
Odstawiamy do przestudzenia a w tym czasie rzodkiewki koimy na plasterki a ogórka w cienkie paseczki.
Śmietanę roztrzepujemy z jajkami oraz ziołami i przyprawami.
Masę wylewamy na podpieczony spód a na niej układamy warzywa.
Posypujemy pokruszoną fetą i posypujemy szczyptą soli i kolorowego pieprzu.
Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem możemy ozdobić jadalnymi kwiatami.
Składniki na sos mieszamy i podajemy z tartą.
Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)
Brak komentarzy