Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Kurczak Kung Pao to jedna z moich ulubionych chińskich potraw. Pomimo długiej listy składników danie przygotowuje się łatwo i szybko. Kurczak Kung Pao jest kolorowy i pełen wspaniałych smaków. Nie przypuszczałam, że kuchnia chińska może być taka smaczna i prosta.

 

Porcja na 4 osoby

 

Składniki:

 

Marynata do kurczaka:

  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki wina ryżowego (lub białego wina)
  • 1 i ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka

 

Pozostałe składniki:

  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego (lub płatków chili)
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 pęczek dymki – cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1½  papryki (czerwonej, żółtej i zielonej)

 

Sos:

  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • ½ łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ¾ łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 250 ml letniego bulionu drobiowego

 

Do dodania na koniec:

  • 2 garści orzechów arachidowych lub nerkowców
  • 1 garść kiełków fasoli mung
  • pozostały szczypior (z pęczka dymki)

 

 Sposób przygotowania:

 

Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i dodać do marynaty.

 

 

Odstawić (w temperaturze pokojowej) na czas przygotowania pozostałych składników. Zmieszać ze sobą wszystkie składniki sosu i odstawić. Imbir, czosnek i cebulki z dymki bardzo drobno posiekać.

 

 

Papryki pokroić w kostkę. W woku rozgrzać olej arachidowy, wrzucić pieprz syczuański i smażyć, aż ziarenka zaczną czernieć.

 

 

Szybko dodać marynowanego kurczaka i smażyć przez ok 7 minut. Usmażonego kurczaka wyjąć i przełożyć na talerz. Do woka dodać posiekany imbir, czosnek, cebulę i pokrojone papryki, smażyć 3 minuty. Dodać z powrotem kurczaka.

 

 

Wlać sos, dokładnie wymieszać. Gdy sos zgęstnieje wrzucić orzeszki i smaż przez 1-2 minuty.

 

 

Posypać kiełkami i posiekanym szczypiorem. Kurczak Kung Pao najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *