Faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Faszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat mam w lodówce. Najbardziej smakują nam z dodatkiem koziego sera, ale wszystkie inne wariacje warto wypróbować, bo i tak smakują wyśmienicie. Do przygotowania batatów w taki sposób zainspirowała mnie Amber. Od tego czasu jest to nasza jedna z ulubionych potraw z batatów. Mam nadzieję, że dacie się skusić…na te pyszne faszerowane bataty 🙂
Muszę też przeprosić za brak cząstkowych zdjęć… Kiedy z roboczego aparatu próbowałam zgrać na dysk cząstkowe zdjęcia kilku potraw karta pamięci całkowicie padła zatrzymując na swoich uszkodzonych plikach zdjęcia tych faszerowanych batatów oraz przepysznego sernika cytrynowego, który niebawem pojawi się na blogu… Przy najbliższej okazji jednak uzupełnię te braki… 😉

Faszerowane bataty

Składniki:

  • 8 słodkich ziemniaków średniej wielkości
  • 200 g jarmużu lub szpinaku
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ser -opcjonalnie- dowolny /mozzarela, kozi, żółty lub feta/
  • oliwa do smażenia i pieczenia

Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut aż ziemniaki będą na tyle miękkie, że z łatwością w nie wbijemy widelec.

Po upieczeniu ziemniaki można wystudzić zanim będziemy je wydrążać łyżką. Wydrążony miąższ ziemniaków przełożyć do miski.

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie. Dodać opłukany jarmuż lub szpinak i chwilę smażyć aż zwiotczeją. Przełożyć do miski z ziemniakami. Doprawić lekko solą i pieprzem. Jeśli chcemy dodać ser, to można dodać go -w mniejszych kawałkach- teraz lub posypać wierzch przed ponownym zapieczeniem. Wszystko wymieszać i napełnić łupiny ziemniaków.

Wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut.

Smacznego 🙂

Faszerowane bataty

Faszerowane bataty