Przepis na… – pomodori ripieni al tonno, włoską przystawkę

Jeżeli mamy zielone, jeszcze niedojrzałe pomidory i chcemy aby szybciej się zaczerwieniły, wystarczy, że położymy je obok bananów lub jabłek. Owoce te wydzielają etylen,przyspieszający proces dojrzewania. 

bti
 _________________________________________________________
Przepis
10 dojrzałych pomidorów
300 gramów tuńczyka w oliwie z oliwek
kilka ząbków czosnku
1 papryczka peperoncino
1 opakowanie serka mascarpone
świeże oregano
garść pistacji
4 łyżki oliwy z oliwek ( opcjonalnie)
sól, świeżo mielony, kolorowy pieprz
 –
Pomidory myjemy, ścinamy ich wierzch w poziomie. Wydrążamy je. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cukinię, czosnek, papryczkę. Po kilku minutach dodajemy tuńczyka, mascarpone i pistacje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym oregano. Układamy pomidory na blasze do pieczenia i napełnij je farszem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 10 minut.
Można je jeść na gorąco, idealnie smakują też na zimno skropione odrobiną octu balsamicznego.

Smacznego!

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – pomodori ripieni al tonno, włoską przystawkę

Dodaj komentarz