poniedziałek, 25 listopada 2013

Shortbread z ziołami


Zapraszam na słone shortbread, super maślane ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach; ciasteczka są idealne jako zaostrzającą apetyt przystawką przed kolacją , doskonałe do wieczornego aperitifu w ogrodzie czy na tarasie, a w zimowe wieczory w salonie przy piwie)

Wachlarz dodatków do ciasteczek jest przeogromny,  można dodać każdy rodzaj ziół, przyprawy korzenne, czy oliwki lub kapary.    
  
Inspiracją do tego wpisu był pomysł zaczerpinęty z książki Sigrid Vebert “Smakowite prezenty”. Troszkę zmodyfikowałam przepis dodając starty parmezan i zastępując część mąki pszennej semoliną.


Shortbread z ziołami

składniki na 4 osoby :
120 g mąki pszennej
30 gr semoliny lub mąki krupczatki
2 łyżki startego parmezanu
120 g masła
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki cukru
2 łyżki ziół ( drobno posiekana pietruszka, szałwia, szczypiorek, rozmaryn)
1 białko
8 listków pietruszki do ozdoby

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, serem i ziołami. Dodajemy miękkie masło i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek pietruszki i ponownie smarujemy białkiem.
Pieczemy ok. 25/30 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu, odstawiamy do wystygnięcia.




3 komentarze:

  1. Zawsze mnie takie kusiły, bo to zdecydowanie moje smaki i klimaty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sa naprawde pyszne w smaku, jedynym mankamentem jest fakt, ze sa ciutke kaloryczne)

    OdpowiedzUsuń