poniedziałek, 27 kwietnia 2015

BABECZKI Z JABLKAMI LUB BANANAMI W SRODKU


Swoja przygode z pieczeniem zaczelam od placka z jablkami i tak naprawde te babeczki to ten placek tylko zamiast blaszki użyłam formy do babeczek i zmniejszylam ilosc skladnikow :D:D.
Pyszne, puszysyste i lekkie!
Dobre na przekąskę, do kawy/herbaty, dla dzieciakow i na gorące dni.


SKLADNIKI:
-1 szkl. Maki
-2 jaja
-3/4 szkl. Cukru + troche cukru do posypania owocow
-5 dag margaryny
-1 lyzeczka proszku do pieczenia
-2 jablka lub 2 banany ( możemy zrobic 1 polowe babeczek z jabłkami a druga z bananami, wtedy uzyjmy 1 jablko i 1 banana)
-cukier puder do posypania ( nie koniecznie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Owoce obrac, pokroic w drobne czastki, posypac cukrem ( jeżeli uzywamy jabłek, możemy posypac również cynamonem).
Polowe porcji margaryny roztopic.
Zoltka utrzec z cukrem, dodac przestudzona margaryne.
Do zoltek z cukrem dodac proszek do pieczenia i make, dokladnie wymieszac. Jeżeli ciasto jest zbyt geste, dolewamy wody.
Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie polaczyc z ciastem. Foremke natłuszczamy 2 czescia margaryny ( ja mam metalowa forme, ale tez sylikonowe foremki) i lejemy do każdej wypustki do 1/2 wysokosci.
Na wierzch wyłożyć owoce i zalac ciastem tak aby foremki były wypelnione do około ¾ wysokości ( może być troszke wiecej) .
Pieczemy około 25-30 minut w 190 st. C.
Najlepiej wyciągnąć je z formy po wystygnieciu .
Posypujemy cukrem pudrem.
Wychodzi mi około 20 sztuk.
                               

PS. Jeżeli wolisz zamiast babeczek zrobic ciasto, składniki pomnoz razy 2 i piecz nie 25 minut, tylko około 50 min. 

Brak komentarzy: