Wszyscy lubią potrawy z grilla oraz spotkania przy grillu. Ale aby grillowane potrawy były najwyższej jakości, grillowanie sprawiało przyjemność, należy kierować się tymi 10 zasadami:
- Czyszczenie grilla: zanim rozpalisz grilla, wyczyść go przed użyciem. Usuń popiół, tłuszcz i inne pozostałości. Tylko odpowiedni przepływ tlenuu pozwoli się dobrze palić grillowi.
- Czyszczenie rusztu: wyczyść go szczotką drucianą póki jest jeszcze ciepły (bo łatwiej jest to zrobić tuż po grillowaniu niż po 2 tygodniach gdy brud zaschnie). Następnie natrzyj sokiem z cytryny lub octem aby go zdezynfekować.
- Kupuj ekologiczny węgiel – przysłużysz się naturze a jedzenie będzie smakować lepiej.
- Do grillowania możesz używać również wióry drzewne, które nadadzą daniu pyszny, dymny smak i aromat. Można wykorzystać wióry dębowe,z orzesznika czy jadłoszynu (mocniejszy aromat) lub użyć drzew owocowych dających bardziej słodki smak: jabłoni, wiśni czy śliw. Wystarczy sypnąć odrobinę mokrych (moczonych przez minimum 30 minut w wodzie) wiórów na węgiel.
- Zaopatrz się w dobre szczypce do odwracania – najlepiej dwie pary: jedną do durowego mięsa, drugą do upieczonego. Możesz również użyć starej rękawicy kuchennej do ochrony przed temperaturą.
- Możesz pod ruszt włożyć aluminiową tackę na grilla, aby tłuszcz ściekał do niej a nie bezpośrednio na węgiel. Wtedy będzie mniej do czyszczenia grilla a grillowanie będzie zdrowsze (tłuszcz spalony w wysokiej temperaturze może tworzyć rakotwórcze związki).
- Unikaj wybuchów płomieni – przed położeniem jedzenia, odsącz go z nadmiaru marynaty. Będzie bezpieczniej a i jedzenie się nie spali na wiór.
- Jeśli masz grill z pokrywką, to zanim go całkowicie otworzysz, uchyl na chwilkę tylko wieko i dopiero po chwili podnieś pokrywkę – popiół nie wzbije się do góry pokrywając nasze jedzenie szarym nalotem.
- Jak sprawdzić nagrzanie grilla? Umieść rękę ok. 12 cm nad rusztem i mierz czas jak długo możesz utrzymać rękę bez cofania jej znad rusztu. Ale nie kozakuj! Jeśli utrzymasz rękę przez 6 sekund, temperatura jest niska, jeśli przez 4 sekundy – temperatura średnia, jeśli przez 2 sekundy – temperatura jest piekielna. Jeśli nie jesteś w stanie utrzymać ręki w ogóle, to zazwyczaj oznacza to, ze uległeś poparzeniu i powinieneś się udać do szpitala!
Źródło: książka Jamie Oliver FoodTube – Szalony grill – zobacz recenzję