Tarta ze szparagami.

Kolejna propozycja na zbliżający się sezon
szparagowy .Pyszna tarta z pomidorkami
koktajlowymi ,szparagami i masą serowo
jajeczną smakowała mojej rodzinie .Niewiele
przy niej pracy ,a efekt oceńcie sami.

IMG_6822

Składniki: dla dwóch osób
Jeden płat ciasta francuskiego
około 15 szparagów
około 10 pomidorków koktajlowych

jedno duże jajko
50 ml śmietanki 18 %
starty żółty ser ,ile lubicie
zioła prowansalskie
sól ,pieprz

Szparagi wkładamy na 3 minuty do wrzątku ,wyjmujemy
i przekładamy do zimnej wody .Pomidorki przecinamy na
połówki .Ciasto wykładamy na blasze ,która znajduje się w
piekarniku i zginamy do środka brzegi ciasta dociskając mocniej
aby się nie rozeszły w trakcie pieczenia .Ciasto nakłuwamy widelcem
i wylewamy na nie rozbełtane jajko ze śmietaną i serem i przyprawami.
Na masę wykładamy szparagi i pomidorki i zapiekamy całość
w 200 stopniach przez około 20 minut .Podajemy ciepłe.

IMG_6830

IMG_6823

Pomysł z Poezja smaku.

Dodaj komentarz