TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kashta - ser śmietankowy do deserów

Kashta ser śmietankowy do deserów, zwany inaczej kishta lub w Libanie ashta to rodzaj kremowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem mleka w proszku, skrobi kukurydzianej i chleba. 
Kashta ser śmietankowy do deserów na Bliskim Wschodzie wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków. Równie często przekłada się kashta do pucharków i podaje z owocami, miodem lub syropem daktylowym. Miałam też okazję jeść kashta wymieszany ze zmiksowanymi truskawkami - mocno schłodzony smakował jak lody truskawkowe.
Arabski ser śmietankowy kashta jest całkowitym przeciwieństwem delikatnego sera jogurtowego labneh.

Przepis na ser jogurtowy labneh

Przepis na ser jogurtowy w oliwie


PS.
Wodę różaną i wodę z kwiatu pomarańczy bez problemu można obecnie kupić w Internecie w cenie około 5 do 8 złotych za 350 -500 ml.

Kashta-ser-smietankowy-do-deserow
ser śmietankowy kashta z pistacjami - zdjęcie zrobiła Farah

Kashta - ser śmietankowy do deserów

wariant pierwszy
  • 1 litr niepasteryzowanego mleka (najlepiej prosto od krowy jeśli macie do takiego dostęp) 
  • 0,5 litra gęstej śmietany 
  • 3/4 łyżeczki wody różanej 
  • 3/4 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy 
  • 3/4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru 

Jak zrobić ser śmietankowy kashta

Mleko wymieszać ze śmietaną (ewentualnie także z cukrem ) i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 20-30 minut. Po dodaniu soku z cytryny zacznie tworzyć się skrzep. Odcedzić serwatkę, ser ponownie wymieszać i pozostawić do odcieknięcia na bardzo gęstym nylonowym sitku lub kilkakrotnie złożonej gazie przez około godzinę. Po tym czasie przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie wysychał na wierzchu.

Kashta - ser śmietankowy do deserów

wariant drugi - bardziej kaloryczny
  • 1 litr gęstej śmietany 
  • 200 ml mleka 
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej 
  • 4 kromki chleba tostowego bez skórki 
  • 1 łyżeczka wody różanej 
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy 
  • opcjonalnie 1- 2 łyżeczki cukru 

Przepis na kashta ser śmietankowy do deserów

Chleb obrać ze skórki, drobno pokruszyć, namoczyć w śmietanie przez 1-2 godziny a następnie zmiksować blenderem i gotować na średnim ogniu stale mieszając przez 8-10 minut. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z mlekiem (ewentualnie dodać cukier) ) i dodać do śmietany. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszając gotować do chwili aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć na gęste sitko perlonowe do odcieknięcia.

Kashta - ser śmietankowy do deserów


Komentarze

  1. Mam pytanie - jak ta śmietana ma być? Bo to teraz to nie tak jak dawniej bywało, że słodka i kwaśna. Teraz są różne bardzo, a niektóre to chyba nawet już nie są. :D
    Wodę różaną idzie zrobić, a skąd wziąć z kwiatu pomarańczy???
    I jeszcze mnie ciekawość zżera, co jest po obu stronach tego serka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To po obu stronach serka to arabskie ciasto, które nazywa się kanafeh (knafeh) - tutaj informacje czym to można zastąpić, ale nie będzie wtedy tak ładnie wyglądało
      Ja się nie zastanawiałem nigdy czy słodka czy kwaśna, dla mnie było ważne, żeby była gęsta :)
      Wodę z kwiatu pomarańczy można zastąpić olejkiem (aromatem) pomarańczowym lub likierem pomarańczowym.
      Jeśli szukasz informacji odnośnie zamienników to znajdziesz je tutaj

      Usuń
  2. Kurcze, życia mi nie starczy na przetrenowanie tego wszystkiego! :D
    Na razie czytam i staram się wprowadzić w atmosferę. Jeszcze nie rzucam się do roboty. Zacznę chyba od rzeczy jogurtowych, bo samo robienie jogurtów sobie kiedyś przećwiczyłem. Serki robiłem kefirowe, jogurtowych jeszcze nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kneż - i to jest słuszny pomysł, żeby zacząć od labnehu.
      Tutaj masz opis i zdjęcia jak to robili nasi znajomi :)

      Usuń
  3. Oooo! Już wiem skąd mi się wziął ten blog! :)
    Z profilu facebooka na forum wędlin, potem wyszukiwarka albo po linkach i stąd!!!! :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na forum wędlin udzielam się od niedawna, w czwartek będzie moje pierwsze poważne wędzenie - kiełbasy myśliwska i jałowcowa

      Usuń
    2. Białe masz za sobą, to cała reszto to betka! :D
      Ja mam w dorobku ostre zjechanie na forum za nieprecyzyjne przepisy! Przeżyłem! :D :D :D

      Usuń
    3. Nie tylko białą :D
      Robiłem już palcówkę, a jutro będzie wędzona jałowcowa i myśliwska

      Usuń
    4. Widziałem i palcówkę! :D

      Usuń
    5. Ja w ogóle już nieźle przegrzebałem ten blog - jest OK, inspiruje! :)

      Usuń
    6. odezwij się do mnie przez formularz kontaktowy :)

      Usuń
  4. Ekstra :) Masz przepis na sernik z takim serem, a nigdzie znaleźć nie mogłam... Sama sobie zrobię, a co :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych