A u mnie znów zwykłe ciasto, bez masy, bez dodatków. Ale czy faktycznie takie zwykłe? Nie, chyba jednak nie, na pewno nie. Może skład i cała reszta nie wygląda zbyt ciekawie, ale jeżeli ktoś wypróbuje, to nie będzie żałować. Wiem to na 100%, gdyż sama, jak zwykle, najpierw zrobiłam próbę, by móc się z Wami podzielić moją opinią. No, nie całkiem moją:) Moje domowe jury jest bardzo, ale to bardzo wymagające, więc ta opinia to bardziej ich niż moja. A ja się z nimi zgadzam:)
Składniki:
Polewa:
Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem, dodaję twarożek, śmietanę oraz żółtka. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i dodaję porcjami do ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie, mieszając, łączę je z bardzo gęstym ciastem. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, rozsmarowuję łyżką i wstawiam na 40 min do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C
Składniki na polewę wrzucam do garnuszka, podgrzewam do połączenia się ich ze sobą, zdejmuję i jeszcze ciepłą wykładam na wierzch mojego przestudzonego placuszka. Odstawiam, aby polewa zastygła.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła
- 1 opakowanie twarożku homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1/2 pojemnika śmietany 18%
- 1 cukier waniliowy
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Polewa:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem, dodaję twarożek, śmietanę oraz żółtka. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i dodaję porcjami do ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie, mieszając, łączę je z bardzo gęstym ciastem. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, rozsmarowuję łyżką i wstawiam na 40 min do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C
Składniki na polewę wrzucam do garnuszka, podgrzewam do połączenia się ich ze sobą, zdejmuję i jeszcze ciepłą wykładam na wierzch mojego przestudzonego placuszka. Odstawiam, aby polewa zastygła.
Smakowicie wygląda i nie ma z nim dużo roboty :) Ja znów o tej robocie, ale mam tyle spraw, że u mnie sprawdzają się tylko szybkie i łatwe przepisy :) Z przepisu skorzystam z dziką rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńJa również nie czasowa, dlatego przerzuciłam się właśnie na ciasta, które robi się dość szybko.
UsuńI bardzo się cieszę, że wykorzystasz przepis:)To miłe
łatwy przepis
OdpowiedzUsuńsprawdziła zrobiłam upiekłam i się je
dodam, że więcej serka waniliowe a mniej cukru i powinno być jeszcze lepsze...
Serki powinny być co najmniej dwa, ale robiłam pierwszy raz, a i tak zmniejszyłam ilość cukru. Raczej na pierwszy raz nie wprowadzam wielkich zmian:) Pozdrawiam
Usuń