czwartek, 9 kwietnia 2015

WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM




WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM


Dziś zapraszam Was na wyśmienitą tartę - bardzo zdrową, sytą i pełną pysznych, wartościowych składników. Spód do tarty zrobiłam z  cieciorki z dodatkiem mielonych płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta fasolka z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej  doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie wypróbujcie ją na obiad lub kolację:)

AKTUALIZACJA 16.04.2015: Moja tarta wygrała konkurs organizowany przez Bonduelle "W parze ze zdrowiem" na Durszlak.pl :DDD http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/w-parze-ze-zdrowiem Teraz już więc nie macie wyjścia, MUSICIE ją zrobić :DDD

SKŁADNIKI NA SPÓD:
1 puszka Cieciorki - użyłam Cieciorki Bonduelle "Gotowane na Parze"
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 jajko
75 g masła (zimnego, pokrojonego w kosteczkę)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)

NADZIENIE:
1 opakowanie warzyw mrożonych: groszku, marchewki i żółtej fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle)
1 średnia cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 czerwonej papryki
250-300 g filetu z łososia
1 szklanka mleka (użyłam 3,2 %)
2 ząbki czosnku
niecałe 3/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
3 jajka
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1/3 łyżeczki pieprzu

WYKONANIE:
SPÓD:
Cieciorkę zmiel na masę w blenderze (mogą pozostać niezmielone drobinki).
Płatki owsiane zmiel na mąkę (ja zmieliłam w malakserze, pozostawiając niewielkie okruszki).
Do cieciorki dodaj wszystkie pozostałe składniki  i zagnieć ciasto, ręcznie lub hakiem miksera.
Ciasto owiń w folię i wsadź na 30 minut do lodówki lub na 10-15 minut do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty o średnicy 25 cm, dno i boki. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
Podpiecz tartę przez 12-15 minut w piekarniku.

NADZIENIE:
Filet z łososia obierz ze skóry (wyciągnij ewentualne ości) i pokrój w kostkę 2,5 x 2,5 cm.
W niewielkim garnuszku zagotuj mleko razem z solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodaj do mleka również skórkę z czosnku pozostałą po przeciskaniu)  i na wrzątek wrzuć kostki łososia. Gotuj je około 10 minut, na średnim ogniu, aż ryba będzie cała ścięta i soczysta w środku.
Odcedź ugotowaną rybę z pozostałości mleka.
Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej leciutko cebulę posiekaną w drobną kosteczkę.
Dodaj do niej mrożone warzywa i mieszając odparuj z nich lekko wodę przez około 3 minuty.
Zdejmij warzywa z ognia, dodaj do nich pokrojoną w niewielką kostkę paprykę, łososia (wraz ze resztkami czosnku).
Śmietanę rozmieszaj za pomocą rózgi kuchennej z jajkami, tymiankiem, pietruszką i pieprzem. Zalej tą mieszanką warzywa z łososiem, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i przełóż nadzienie na podpieczony spód.
Piecz tartę 25 minut. Podawaj gorącą lub zimną. Gotowe! Smacznego!






W parze ze zdrowiem

3 komentarze:

  1. Jaka kolorowa! Uwielbiam ciecierzycę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne kolory- jak malowane! :) No i bardzo ciekawy przepis na spód.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie widziałam nigdy tak robionego spodu do tarty, składniki brzmią super! brakuje mi mocnego blendera, który poradziłby sobie z mieleniem ugotowanej cieciorki, ale jak już się takiego doczekam, koniecznie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP