Potrawka z kurczaka

/ 0

Szybkie danie do przygotowania z piersi kurczaka i ryżu na pyszny i zdrowy obiad. Potrawka z kurczaka dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurczak z ryżem pojawia się na moim stole zawsze wtedy, gdy nie mam pomysłu co na obiad. Prosty przepis na pierś z kurczaka z ryżem i warzywami.

Kurczak z ryżem i warzywami
Potrawka z kurczaka to łatwy przepis na to, jak zrobić pierś kurczaka z ryżem. Kurczak z ryżem i warzywami na szybkie danie do zrobienia na obiad.
Moim domownikom potrawka z kurczaka bardzo smakuje, a gdy długo jej nie robię, to nawet o nią proszą. Prosty przepis na pierś z kurczaka, z którego wychodzi smaczne i łatwe do zrobienia danie obiadowe.

Przepis na kurczaka z ryżem i warzywami:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 torebki (200 g) ryżu
  • 3 średnie marchewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego mielonego
  • sól do smaku (1 łyżeczka)
  • olej do smażenia
    Pierś kurczaka z ryżem

Jak zrobić potrawkę z kurczaka?

  1. Marchew, cebulę, czosnek obrać i pokroić. Marchew w 2 - 3 cm słupki, cebulę przeciąć na 4 części i w pióra, czosnek rozgnieść praską lub drobno posiekać.
  2. Pierś oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałeczki (3 cm x 1,5 cm).
  3. Teraz można rozpocząć gotowanie ryżu, według wskazań zawartych na opakowaniu. Ryż w torebkach gotuję 15 minut w lekko osolonej wodzie, ryż nie może być mocno rozgotowany.
  4. Do głębokiej patelni lub woka wlać oleju tyle, aby dno było pokryte i olej rozgrzać. Dodać marchew, smażyć na małym ogniu około 5 minut (aż marchew puści kolor), można przykryć. 
  5. Następnie dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i smażyć z 5 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszać i ewentualnie dodać odrobinę oleju.
  6. Dodać kurczaka, wymieszać i dusić pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Kawałki kurczaka powinny być białe, bez różowego koloru. Przyprawić pieprzem i solą. 
  7. Dodać odsączoną kukurydzę i 2 minuty dusić, po czym dodać ugotowany ryż, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, aż ryż wchłonie płyn.
    Potrawka jest raczej z tych łagodnych w smaku, więc z pieprzem i solą nie przesadzać. Proporcje mięsa w stosunku do marchwi, cebuli i ryżu można indywidualnie regulować.

    Zobacz również: warzywa z kurczakiem gyros.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady