Ucierana szarlotka

DSCF0781

  • 25dkg margaryny
  • 25 dkg cukru
  • 6 jajek
  • 30dkg mąki
  • ½ proszku do pieczenia
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 kg jabłek
  • cynamon

Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce śmietany. Następnie do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Na ciasto wyłożyć obrane i starte na grubej tarce jabłka. Posypać je lekko cukrem i cynamonem. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu szarlotkę oblać polewą czekoladową.

 

 

 

Dodaj komentarz