Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey

Wielkanoc zbliża się milowymi krokami i pomyślałam, że może przyda wam się ten przepis na pyszny i aromatyczny, schab panierow
any herbatą Earl Grey. Pieczeń to zawsze idealne rozwiązanie kiedy na obiad przychodzi większa grupa osób. Jeden kawałek mięsa, który elegancko prezentuje się na talerzu, i który można szybko podzielić na klika równych części a potem podać z ulubionymi przys
tawkami. Ta pieczeń wspaniale komponuje się z pieczonymi jabłkami i koprem włoskim. Na zimno doskonale smakuje n kanapkach z zielonym ogórkiem.

 

Schab pieczony z herbatą Earl Grey

Składniki (na ok. 6-8 osób)

  • 1 schab wieprzowy (ok. 1-1.5 kg)
  • 10 torebek miałkiej herbaty Earl Grey (1 torebka = 1 płaska łyżka sypanej z pudełka)
  • 1 łyżka grubo zmielonego, czarnego pieprzu
  • sól
  • oliwa z oliwek
  1. Zaparzyć 4 torebki herbaty Earl Grey w ok. 1-1.5 litrach wody, dodać 1 czubatą łyżkę soli, dokładnie wymieszać i wystudzić. Zalać naparem polędwicę (tak, żeby dokładnie przykryła mięso, jeśli płynu jest za mało dodać zimnej, przegotowanej wody), szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na ok. 24 godziny.
  2. Połączyć w jednym naczyniu zmielony pieprz, pozostałą miałką (niezaparzoną) herbatę Earl Grey (wysypać z torebek) oraz łyżeczkę soli.
  3. Polędwicę wyjąć z naparu, dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć na dużym kawałku foli aluminiowej. Delikatnie natrzeć mięso oliwą, następnie obsypać dokładnie z każdej strony grubą warstwą mieszanki przypraw. Ułożyć schab na tej samej foli aluminiowej warstwą z tłuszczem do góry i szczelnie zawinąć. Odstawić do lodówki na ok. 24 godziny (lub dłużej).
  4. Odwinąć delikatnie folię z mięsem i ostrożnie przenieść na dużą blachę do pieczenia, zawijając brzegi folii do góry (tak02 11 15 earl grey pork loin (2) JWJ, żeby zapobiegały wyciekaniu soków z blachy).
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 230 stopni; piec przez ok. 20 minut na środkowej półce; zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni i piec przez kolejne 40 minut (bez nakłuwania, przykrywania, przesuwania i przewracania!); delikatnie (nie używać widelca tylko szczypiec lub łopatki i pod żadnym pozorem nie nakłuwać mięsa!) wyjąć z pieczeń piekarnika i brytfanny i odstawić polędwicę na deskę do krojenia na ok. 15-20 minut (pod żadnym pozorem nie przekrajać ani nie nakłuwać mięsa, ponieważ pieczeń cały czas piecze się w środku; jej przecięcie spowoduje, że soki wydostaną się na zewnątrz i straci ona swoją idealną teksturę i walory kulinarne!).
  6. Podlać blachę z folią, na której piekło się mięso 1 szklanką wody, zekrobać delikatnie drewnianą lub silikonową łyżką skarmelizowany na folii tłuszcz i przyprawy wyciekłe z pieczeni, dodać torebkę herbaty Earl Grey i wymieszać. Wstawić do piekarnika na 15 minut i zaparzać w temperaturze ok. 200 stopni. Używać jako sosu (au jus) do polewania pieczeni.
  7. Pieczeń podawać pokrojoną w plastry plastry o grubości ok. 0.5-0.75 cm do obiadu lub poczekać aż kompletnie wystygnie i podawać jako wędlinę do kanapek.

 

 

1 Comments

Dodaj komentarz