Obiad na słodko – tak czy nie?
Składniki:
naleśniki:
2 jajka
1 szkl płatków owsianych błyskawicznych
1 szkl mąki pszennej jasnej
1 szkl mleka
1-1,5 szkl wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cynamonu
farsz:
500g serka waniliowego
2 pomarańcze
3 kiwi
3 mandarynki
łyżka soku z cytryny
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Płatki owsiane mielimy na mąkę w malakserze lub w młynku do kawy.
Do miski wsypujemy mąkę pszenna i owsianą, wbijamy jaja, dodajemy sól, cynamon, olej, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.
Rozgrzewamy patelnię, spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni.
Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe naleśniki zsuwamy na talerz jeden na drugi i przykrywamy folią by nie wysychały i pozostały miękkie.
Owoce obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem cytrynowym i mieszamy.
Czekoladę siekamy drobno i rozpuszczamy razem z śmietanką.
Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym, na którym układamy niewielka ilość sałatki owocowej.
Składamy na cztery w tzw „chusteczkę”. Podajemy udekorowane strużkami czekolady.
Doskonały przepis. Przyprawy dodają wyrazistego smaku i jest niezwykle smacznie.
Przyznam szczerze, że miło i przyjemnie się czyta Twój Portal. Masz wielki talent, ambicję i lekkie pióro… gratuluję 🙂