środa, 11 marca 2015

Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą

Czubryca lub inaczej czubrica to inaczej cząber górski. Bardzo aromatyczna przyprawa rodem z kuchni bułgarskiej. Może pojawiać się jako mieszanka z solą i papryką mieloną ( czerwona czubryca ) lub z czosnkiem, cebulą, natką pietruszki ( zielona czubryca ). Obie mieszanki pyszne.



Czas :1 godzina

Składniki

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
1,5 szklanki ugotowanego mięsa  drobiowego z zupy ( z kilkoma warzywami z wywaru)
zielona czubryca ( czubrica) do doprawienia
garść natki pietruszki
2 łyżki oleju
4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku

-zmielić  mięso z warzywami i doprawić je zieloną czubricą
- dodać usiekaną natkę pietruszki ( trochę zostawić do dekoracji po ugotowaniu )- wymieszać
-nastawić garnek z osoloną wodą pod przykryciem by się  zagotowała .
- mąkę wsypać do miski i osolić .
-wlać wrzątek  i wymieszać łyżką
-gdy  woda połączy się z w mąką wyrobić ciasto rękami (  początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .


-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkowywać ciasto i wycinać szklanką krążki )
-na placuszki  ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia


-wyjmować łyżką cedzakową

Podawać polane zrumienionym masłem i surówką.

Brak komentarzy: