Puszysta i łatwa babka.

Pyszna babka ,bardzo puszysta i mało
skomplikowana .Uda się każdemu ,bo piekę
ją od zawsze .Trochę za mało kakao miałam i
dolna warstwa jest mało wyraźna ,ale polecam
do wypróbowania.

IMG_6181

Składniki: foremka do babki obwód 20 cm
5 jajek
0,5 szklani cukru
1 szklanka mąki
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao 2 łyżki plus 2 łyżki mąki do jasnej masy

Białka oddzielić od żółtek i ubić na jasną masę dodając
stopniowo cukier .Następnie dodać po kolei żółtka i ubijać
do połączenia masy jajecznej .Teraz małym strumyczkiem
wlewamy olej i miksujemy na wolnych obrotach miksera .
Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy w trzech
częściach mieszając całość łyżką .Masę dzielimy na dwie
części ,do jednej dodajemy kakao i mieszamy ,do drugiej 2 łyżki
mąki i mieszamy .Do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej
wiórkami kokosowymi wlewamy najpierw jasną część ,a potem ciemną .
Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut .Dekorujemy dowolnie.

IMG_6180

IMG_6189

Dodaj komentarz