Kapusta jest i była dostępna w Polsce przez cały rok. Dlatego też pozwolę sobie zaprezentować szybki przepis na przepyszną kapuścianą sałatkę, którą możecie przygotować już dziś. A potem powtarzać przez cały rok. Piszę przez cały rok, bo jestem przekonana, że jeśli wypróbujecie ten przepis, wrócicie do niego na 150%. Tak było ze mną. Pierwszy raz zrobiłam tę sałatkę parę lat temu. Z przypadkowych produktów, które akurat miałam w domu. Kiedy ją przygotowywałam nie zdawałam sobie sprawy, że sałata przeniknięta jest smakami kuchni tajskiej i wietnamskiej. Co jakiś czas powraca mi na nią smak. Używam jej jako dodatek do ryb, rybnych tacos, a także do wieprzowiny. W tym tygodniu znów „miałam smaka”. I to aż 3 dni pod rząd.
Sałatka z kapusty insprowana smakami Azji
Składniki (na 2 osoby):
- 1/2 główki małej, zielonej kapusty (białej zimą)
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 mała limonka
- 3 cebulki ze szczypiorem
- duża garść świeżej kolendry z łodygami
- 2 duże pomarańcze
- 3 łyżki surowego sezamu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Zebrać razem wszystkie składniki.
- Szczypior i kolendrę poszatkować na małe kawałki.
- Pomarańcze obrać, usunąć białe części i podzielić na małe cząstki.
- Kapustę poszatkować na wąskie paseczki i włożyć do odpowiednio dużej miski; dodać do kapusty olej kokosowy; wstawić do mikrofalówki na 30 sekund; dokładnie wymieszać.
- Dodać do kapusty cząstki pomarańczy, kolendrę i szczypior; zetrzeć na na tarce typu zester skórkę z połowy lemonki i wycisnąć do miski sok z całości tej samej lemonki.
- Suchą patelnię rozgrzać do wysokiej temperatury i wrzucić na nią ziarna sezamu; prażyć przez 2-3 minuty do momentu kiedy zaczną się lekko złocić i podskakiwać na patelni (uważać, zeby nie przypalić); dodać prażone ziarna do kapusty i wymieszać całość.
- Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Smacznego!
Kliknij na zdjęcie poniżej:
Uwielbiam orientalne smaki, a kapustę w każdej kuchni, wygląda smakowicie 🙂
pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂