czwartek, 28 lipca 2011

Grillowany schab z frytkami

Składniki

Porcja dla 2 osób:


2 średniej wielkości kotlety schabowe
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
do marynaty:
3 łyżki miodu
ostra papryka ok. 2 łyżeczek
cynamon ok. 2 łyżeczek
oraz:
4-6 ziemniaków lub gotowe frytki do przyrządzenia w piekarniku.
przydatna może okazać się także włoska sałata, pomidor i oliwa.


Przygotowanie:
  • mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. 
  • usunąć "niedoskonałości", które mogą zaważyć na smaku dania 
  • oprószyć sola i pieprzem. 
  • przygotować marynatę:Do miodu dosypać cynamon i paprykę. 
  • mięso posmarować miodową masą i odstawić na około 2 godziny. 
  • Frytki przygotować wg. uznania lub przepisu na opakowaniu. 
  • rozgrzać odrobinę oliwy na patelni, położyć mięso, smażyć aż się delikatnie zarumieni. jeśli nie dysponujemy patelnią grillową, mięso można także upiec w piekarniku.
  •  przygotować surówkę z podanych składników, lub zaimprowizować coś własnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz