poniedziałek, 3 czerwca 2013

American Pie

składniki:



ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 15 dkg masła
  • 2  kostki lodu
nadzienie:
  • 1,2 kg jabłek
  • sok z cytryny
  • 1/3 szkl cukru
  • garść rodzynek
  • cynamon
przygotowanie:
  • zagnieść ciasto, wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

  • Jabłka obrać pokroić w kosteczki, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier, rodzynki i cynamon.
  • formę do tarty wsmarować masłem i wysypać bułką tartą, wykleić ciastem- pozostawiając 1/3.
  • Wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paseczki szerokości ok 1,5- 2 cm. 
  • piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180'C.
  • Podawać ciepłą z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi!