wtorek, 13 sierpnia 2013

Schab z pieczarkami pod beszamelową pierzynką

Składniki:

na 4 porcje
  • 4 kotlety schabowe
  • sól
  • pieprz
  • 15 dkg pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • 250 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 80 g tartego sera np. Emmentalera lub Raddamera
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki sera Grana Padano

Przygotowanie:
  • kotlety myjemy, suszymy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki.
  • Przygotowujemy sos beszamelowy- masło rozpuszczamy w rondelku, stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając dolewamy mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia, nie zapominając o mieszaniu, dosypujemy starty na drobnych
    oczkach ser, wbijamy żółtko. Solimy.
  • mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i równomiernie z obu stron podsmażamy schab. Zdejmujemy kotlety.
  • Następnie na tej samej patelni podsmażamy pieczarki z odrobiną soli
  • Tak przygotowane składniki przekładamy do żaroodpornej formy- schab, na niego pieczarki i zalewamy beszamelem. Posypujemy Gran Padano
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C najlepiej przy włączonej opcji grill na około 10 minut lub do momentu aż się zarumieni, najlepiej pod folią aluminiową lub pokrywką, którą zdejmujemy na chwilę przed podaniem.
  • serwujemy z mizerią lub tartymi buraczkami:)
Smacznego:)