poniedziałek, 23 grudnia 2013

Migdałowy jabłecznik

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody lub kostka lodu
  • 1/2 kostki masła
Nadzienie:
  • 5 jabłek
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 10 dkg masy marcepanowej
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 6 łyżek płatków migdałowych
Przygotowanie:

  • składniki na cisto ucieramy i wkładamy na 30 minut do lodówki
  • jabłka kroimy w cienkie plasterki
  • masę marcepanową ścieramy na tarce w piórka, mieszamy ze śmietaną i jajkami oraz cukrem i cynamonem
  • na spód foremki do tarty układamy jabłka i posypujemy marcepanem oraz płatkami migdałowymi
  • pieczemy przez 45 minut w temp. 170'C
  • Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz