sobota, 29 marca 2014

Sernik śmietankowo-wiśniowy

Składniki:
ciasto:
  • 1,5 szkl mąki krupczatki
  • 0,5 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 szkl mrożonych wiśni
Przygotowanie:
  • mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy z masłem
  • żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy do mąki, wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy
  • oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło
  • twaróg przekładamy do miski, łączymy z żółtkami, przesiewamy mąkę. 
  • masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masę wiśniową, oraz całe wiśnie, do drugiej białka
  • ciasto wałkujemy, wykładamy po brzegi na wysypaną mąką tortownicę. Na spód wylewamy różową masę, a na nią delikatnie po łyżce - jasną. 
  • pieczemy w temp 180"C przez około 50 minut.
  • Po ostudzeniu możemy udekorować sernik bitą śmietaną:)
P.S.
  • Wiśnie można zastąpić np. truskawkami, a na lato pyszny jest w wersji na zimno- z żelatyną zamiast mąki w masie serowej na spodzie z herbatników. Fajnie będzie wyglądał w formie babeczek.
  • można też zamiast wylewać masę jedną na drugą delikatnie je pomieszać
  • A do ciasta dla urozmaicenia można dosypać 4 łyżki kakao:)