niedziela, 11 maja 2014

Pływające bezy

Składniki
na 4 porcje:
  • 3 jajka
  • 1 kubek śmietany kremówki
  • 1 kubek mleka
  • 1 kubek cukru
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • polewa do lodów karmelowa lub inna 
Przygotowanie:
  • żółtka oddzielamy od białek, białka z odrobina cukru i solą ubijamy na pianę 
  • mleko gotujemy, dolewamy śmietanę, podgrzewamy, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając
  • na dużej, wysokiej patelni wstawiamy wodę- tak aby było jej na wysokość ok 4 cm. Kiedy woda zacznie się gotować formujemy dwoma łyżeczkami beziki i wrzucamy do wody, gotujemy po 2 minuty z każdej strony
  • krem przelewamy przez sitko do salaterek lub filiżanek wrzucamy po kilka bezików, polewamy polewą
  • Smacznego!
P.S.
jeśli używacie owocowej polewy do dekoracji użyjcie także świeżych owoców:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz