niedziela, 30 listopada 2014

Anielska chmurka

Składniki:
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 0,5 kubka mleka
Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 200 g masła
Pianka:
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 galaretki cytrynowe
Przygotowanie:

  • Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem.
  • Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody.
  • W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową.
  • Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką. 
  • Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty 
  • Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy na wierzch naszego ciasta.
  • Całość wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.
P.S
Do ciasta możemy dorzucić dowolne owoce i zamienić smaki galaretki np na morelową, czy poziomkową:)Możemy też pominąć biszkopty i przygotować cisto w formie deseru np w kieliszkach...