wtorek, 30 grudnia 2014

Pistacjowe polędwiczki

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki pistacji
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek extra vergine MONINI Classico
  • masło
 Przygotowanie:
  • polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. roimy w talarki grubości około 1cm. Lekko spłaszczamy palcami. 
  • Oprószamy solą, pieprzem i posiekanymi pistacjami i skórką z cytryny, 
  • podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na 10 minut po czym zapiekamy przez około 10-15 minut
  • przygotowujemy sos- cebulkę i suszone pomidorki oraz kilka orzeszków siekamy w kosteczkę.
  • cebulę wrzucamy na masło i podsmażamy, dorzucamy orzeszki i pomidory
  • całość zalewamy śmietanką, dodajemy miód i musztardę, sól pieprz i sok z cytryny.
  • polędwiczki podajemy z puree lub zapiekanymi ziemniaczkami i sosem obok...Smacznego:)
P.S
  • Pistacje możemy pominąć, polędwiczki są równie smaczne z sosem i np. kapustą z grzybami:)
Odkrywaj Mistrzowskie Smaki