7 lut 2015

Schabowy po cygańsku

Schabowy w panierce....często gości na obiad u mnie w domu, ale czas było podać coś innego. Schabowy po cygańsku czyli połączenie schabu, ziół prowansalskich, majonezu i sera żółtego. Finałem na talerzu był soczysty schabowy, który wszystkim domownikom smakował.



Składniki:

   4-5 kotletów schabowych bez kości
   1-2 marchewki
   2 cebule

   1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
   1 łyżeczka ziół prowansalskich
   sól, pieprz
   2 łyżki majonezu
   2 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie:

   Schabowy lekko rozbić. Posolić i popieprzyć.
   Marchewki pokroić w grubsze plasterki, cebulkę w piórka.
   Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć marchewkę, na to cebulę. Posypać papryką i ziołami  prowansalskimi. Teraz układamy nasze schabowe. Smarujemy je równo majonezem.



Posypujemy startem serem.



Całość przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy około 1 godziny w 190C. 15minut przed końcem pieczenia odkrywamy folię aby serek się zarumienił.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz