Mój mąż lubi różnego rodzaju pasty na chleb. Co jakiś czas wymyślam mu nowe i tak też było z pastą z grochu. W szafce wynalazłam niecałą szklankę grochu. Doszłam do wniosku, że grochówki na niej nie ugotuje i tak właśnie powstała pasta z grochu :)
Składniki:
szklanka grochu
2 ząbki czosnku
1 cebula
ziele angielskie
liść laurowy
szczypta kurkumy
łyżeczka pasty z chilli (może być świeża papryczka chilli)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Groch namoczyć aż napęcznieje. Przełożyć go do garnka i gotować razem z zielem angielskim i liściem laurowym aż groch będzie się rozpadał. Odlać nadmiar wody i zmiksować ugotowany groch.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć, pod koniec smażenia dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do zmiksowanego grochu dodać podsmażoną cebulkę, czosnek, pastę chilli, sól, pieprz i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
super wykorzystanie grochu :)
OdpowiedzUsuńdodatkowo można bardziej "podkręcić" smak pasty dodając więcej czosnku bądź świeżą papryczkę chilli :)
Usuń