wtorek, 10 lutego 2015

Prosta szybka szarlotka

Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 szklanka wody
- 2 szczypty cynamonu,
- 3 jabłka,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody,
- 6 łyżek cukru

Przygotowanie:
1. Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałki, po czym wrzucamy od garnka, dodajemy 4 łyżki cukru, cynamon i pod przykryciem dusimy, aż się rozpadną (w zależności od gatunku potrwa to od 10 do 20 min.).
2. W międzyczasie łączymy: mąkę, olej, pozostały cukier (2 łyżki), sodę, jajko, wodę i olej i wygniatamy ciasto ręką. Ja to robię w misce- można na stolnicy.
3. Uzyskanie ciasto dzielimy: do ilości wielkości około pięści dodajemy kakao i wygniatamy, aż ciasto będzie brązowe w miarę jednolicie.
4. Następnie oba kawałki ciasta wrzucamy do zamrażalnika w papierze do pieczenia na około 10 min.
5, Kiedy jabłka się rozpadną do masy, wyciągamy ciasto i z jasnego kawałka odcinamy kawałek wielkości pięści, a resztę rozwałkowujemy.
6. Rozwałkowanym ciastem z dużego kawałka wykładamy tackę posmarowaną olejem, wylewamy masę jabłkową.
7. Z jasnego i ciemnego ciasta robimy paseczki i układamy z nich kratkę na wierzchu jabłek.
... do tej chwili minęło 20 min od rozpoczęcia obierania jabłek...
8. Ciasto pieczemy godzinę w piekarniku o temp. 190 stopni.
Smakuje genialnie z herbatą owocową, najlepiej pomarańczową...

Smacznego :) 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz